Χανιά: Θα αποφυλακιστούν οι βασικοί κατηγορούμενοι για το Γηροκομείο, λόγω παρέλευσης 18μηνου

Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τα βασανιστήρια των ηλικιωμένων στο γηροκομείο «κολαστήριο» των Χανίων αναμένεται να αποφυλακιστούν υπό όρους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Cretalive, τις ημέρες εκείνες συμπληρώνεται το 18μηνο προσωρινής κράτησης τους. Πρόκειται για τις ιδιοκτήτριες της δομής, μητέρα και κόρη και δύο γιατρούς: Έναν γενικό ιατρό και έναν ψυχίατρο.

Ο προσδιορισμός εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης παραμένει σε εκκρεμότητα, όμως στις 7 Αυγούστου εξαντλείται το ανώτατο προβλεπόμενο όριο κράτησης των προσωρινά κρατουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα κράτησης τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων, σύμφωνα με το Cretalive, παραπέμπει στο εδώλιο τους τέσσερις προφυλακισμένους

και επιπλέον δύο άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό, για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αρχικώς ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015 και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο κατηγορούμενος ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι παρέλειπαν να δίνουν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους

και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με δύο με τρεις κουταλιές.

Από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.

Παρέλειπαν να τους δίνουν νερό και τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Προχωρούσαν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή για να αδρανοποιούνται,

με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια

Επίσης, κατηγορούνται ότι προχωρούσαν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχέτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς.

Επίσης, κατηγορούνται ότι δεν μετέφεραν τους ηλικιωμένους σε νοσοκομεία και είχαν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Επίσης, έλεγχαν τα επισκεπτήρια έτσι ώστε οι συγγενείς να μην έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αντίληψης της υγείας και της κατάστασης των ηλικιωμένων