Χανιά: Στα €70.000 η «ταρίφα» για κάθε βρέφος στο κύκλωμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την σοβαρή υπόθεση εμπορίας βρεφών που ήρθε στο «φως» το πρωί της Τρίτης και στρέφεται γύρω από γιατρό των Χανίων που ασχολήθηκε με υποβοηθούμενες αναπαραγωγές.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έστησε επιχείρηση προκειμένου να ελεγχθούν ζητήματα ενδεχόμενων παράνομων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας, καθώς και να ερευνηθεί αν πράγματι υπήρξε μέσα από τη διαδικασία αυτή περίπτωση εμπορίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του flashnews.gr στην σοβαρή υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται τουλάχιστον έξι άτομα με δυο από αυτούς να είναι γιατροί, ενώ ανάμεσα στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους βρίσκονται και εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης (08/08) προέβησαν σε δύο συλλήψεις γιατρών για την υπόθεση.

Ήδη από το πρωί είχαν προσαχθεί στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων συνεργαζόμενοι γιατροί καθώς και γυναίκες, οι οποίες φέρονται να συμμετείχαν στα διαδικαστικά του κυκλώματος είτε ως συνεργοί είτε ως γυναίκες που κυοφορούσαν τα έμβρυα.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 αλλοδαπές γυναίκες.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων παραμένουν από το πρωί με τη διαδικασία της προσαγωγής αρκετές αλλοδαπές γυναίκες από Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Αλβανία, οι οποίες φέρονται να σχετίζονται με τη διερευνώμενη δράση του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες αυτές στο πλαίσιο της προανάκρισης εξετάζονται ήδη από τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και οι καταθέσεις τους αναμένεται να αποτελέσουν «βαρόμετρο» για το τι ακριβώς συνέβαινε στο φημισμένο Κέντρο,

το οποίο προσέλκυε ενδιαφερόμενα ζευγάρια τόσο από τυην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Επιπλέον, επιστρατεύονται διερμηνείς ώστε να υπάρξει ακριβής αποτύπωση των ισχυρισμών των γυναικών αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι ένα κέντρο που επισκέπτονται ζευγάρια, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και όλη την Ελλάδα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, που ονειρεύονται να αποκτήσουν παιδί.

Η φήμη του, δηλαδή, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και οι καταγγελίες εξετάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή.

Η ΕΛ.ΑΣ πάντως κάνει λόγο για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, με κεντρικό πρόσωπο έναν διακεκριμένο επιστήμονα στον οποίο έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες ζευγάρια προκειμένου να τεκνοποιήσουν.

Από το πρωί στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης σε συνεργασία με την Ασφάλεια Χανίων κάνουν «φύλλο και φτερό» το Κέντρο, με αφορμή καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες και υποθέσεις με παρένθετες μητέρες, αλλά και για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθείτο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία με αρκετά σοβαρές κατηγορίες για αδικήματα, μεταξύ άλλων, όπως η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διάθεση γενετικού υλικού και η πλαστογραφία.

Την υπόθεση ερευνά η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, ενώ οι Αρχές είναι πιθανό να βρίσκονται μπροστά στην εξάρθρωση κυκλώματος με πολύχρονη δράση.

Όπως γράφει το neakriti.gr, εκτός από την πιθανή εμπλοκή τουλάχιστον ενός γυναικολόγου (ιδιοκτήτη του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) καθώς και δεύτερου γιατρού του μαιευτικού κλάδου, εξετάζεται επίσης η συμμετοχή στο κύκλωμα, δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

Παράλληλα, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς την άνοιξη του 2009 ο ένας εκ των γιατρών που ερευνώνται από την Αστυνομία, είχε κάνει δηλώσεις στην Iταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ζευγάρια Ιταλών έρχονται στην Κρήτη, προκειμένου να γίνουν γονείς με την βοήθεια παρένθετων μητέρων, όπως αποκαλύπτει το creta24.gr.

Τότε, στην ιταλική εφημερίδα αναφερόταν ότι το κόστος για την «ενοικίαση» μιας παρένθετης μητέρας άγγιζε τις 9.000 ευρώ. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος γιατρός της Κρήτης, σε δηλώσεις του τότε είχε πει ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται οι μελλοντικοί γονείς μαζί με την παρένθετη μητέρα για να αναπτύξουν καλές σχέσεις.

Πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από την ασφάλεια Χανίων, ανέφεραν πως δεν ακολουθούνταν οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες για τις παρένθετες μητέρες ούτε και για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που φτάνουν έως και τις 70.000 ευρώ, με τις αστυνομικές αρχές να εξετάζουν αν αυτές οι τιμές είναι νόμιμες ή παράνομες.

Όπως προαναφέρθηκε έχει προσαχθεί ο γυναικολόγος που φέρεται ως επικεφαλής του κέντρου, εμβρυολόγος, υπάλληλοι αλλά και γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια μεταφραστών.

Όπως έγραψε το Creta24, την υπόθεση «δούλευε» επί τουλάχιστον 6 μήνες το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, υπήρχαν πληροφορίες ότι γίνονταν και σύμφωνα συμβίωσης,

ώστε να εμφανίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, μετά διέλυαν τον «γάμο» και επέστρεφαν στις χώρες τους.