Χαμός στην Τουρκία! Στρατιωτικό-πολιτικό σκάνδαλο με Τούρκο αξιωματικό που ασελγούσε σε στρατιώτες

“Ζούγκλα”, αυτή είναι η κατάλληλη έκφραση για να περιγραφεί το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα στον τουρκικό στρατό εδώ και χρόνια, με ανήκουστες πράξεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Αρχή έγινε με την σύλληψη Τούρκου Συνταγματάρχη που ασελγούσε σε στρατιώτες και έκανε κατάχρηση εξουσίας

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, πριν μερικές ημέρες είχαμε την σύλληψη του διοικητή της φρουράς της επαρχίας του Σαγγάριου για κατ’εξακουλούθηση ασέλγεια τουλάχιστον 15 στρατιωτών.

Ο διοικητής του επιτελείου της φρουράς της περιοχής, Συνταγματάρχης Fahri Can Çağlar, συνελήφθη με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος 15 στρατιωτών, στις 7 Οκτωβρίου ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της επαρχίας.

Το γεγονός αυτό έφερε επερώτηση στην τουρκική βουλή με τις προεκτάσεις να είναι πραγματικά πολύ μεγάλες

 Η Βουλευτής Muazzez Orhan Işık του κόμματος HDP έκανε επερώτηση στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar για τις περιπτώσεις βίας, κακοποίησης, βιασμού και αυτοκτονίας στον τουρκικό στρατό και εάν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη αυτών των περιπτώσεων.

Η Orhan Işık, μετά την σύλληψη του Συνταγματάρχη στην επαρχία του Σαγγαρίου, δήλωσε ότι η βία, ιδιαίτερα η σεξουαλική βία, αποτελεί μέγα πρόβλημα εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

“Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο εκφοβισμός, η σεξουαλική βία και η κακομεταχείριση που ασκείται σε βάρος των νεοσυλλέκτων, από «κύκλωμα» στρατιωτικών είναι πολύ μεγάλη.

Στον τουρκικό στρατό, που είναι χώρος πειθαρχίας, εκτός από αυτές τις παράνομες μεταχειρίσεις μεταξύ των στρατιωτών, πιθανόν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές παρενόχλησης από  ανώτερους αξιωματικούς κατά στρατιωτών  σε όλα τα επίπεδα», είπε η ίδια.

Η Orhan Işık επεσήμανε ότι η είδηση ​​ότι ο διοικητής του επιτελείου της φρουράς της επαρχίας του Σαγγαρίου, Συνταγματάρχης Fahri Can Çağlar συνελήφθη στις 7 Οκτωβρίου για φερόμενη ασέλγεια σε 15 στρατιώτες έχει προκαλέσει οργή στην τουρκική κοινωνία.

«Αναφέρεται ότι οι στρατιώτες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά,  δέχθηκαν πιέσεις να παραιτηθούν από τις αιτήσεις για δικαιοσύνη στην ιεραρχία του στρατού, με αποτέλεσμα  κάποιοι από αυτούς να αναγκαστούν να αποσύρουν τις καταγγελίες τους.

Η εισαγγελία, η οποία διεκπεραίωσε την υπόθεση μήνυσης 3 Τούρκων στρατιωτών που είχαν κακοποιηθεί από τον Συνταγματάρχη Çağlar, συνέλαβε τον δράστη σύμφωνα με τις δηλώσεις ακόμη 14 στρατιωτών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Στη δημοσιότητα αποκαλύφθηκε επίσης ότι ασκήθηκαν πιέσεις στις οικογένειες και στους ίδιους που έδωσαν τις καταθέσεις τους μετά το ένταλμα σύλληψης”, συνέχισε η ίδια .

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι διενεργήθηκε εσωτερική έρευνα εντός του τουρκικού στρατού.

Αναφέρεται ότι το άτομο που συνελήφθη για χρόνια κακοποίηση στρατιωτών, υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός για χρόνια, και ενδέχεται ο αριθμός των στρατιωτών που εκτέθηκαν σε κακοποίηση να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο στρατιώτης Taha Y, ο οποίος ήταν ρεπόρτερ όταν ήταν ταγματάρχης ο δράστης, μπορεί να αυτοκτόνησε για αυτόν τον λόγο.

Η βουλευτής του HDP Van Muazzez Orhan Işık ζήτησε από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Ποιος είναι ο αριθμός των στρατιωτών που απολύθηκαν από τα καθήκοντά τους λόγω παρενόχλησης, βιασμού, κακοποίησης, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης από ανωτέρους τους στον στρατό μεταξύ 2002-2022;

2. Ποιες άλλες κυρώσεις επιβλήθηκαν σε αυτά τα άτομα;

3. Πόσα χρόνια και πού υπηρέτησε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ο πρώην Διοικητής της Φρουράς του Σαγγαρίου Συνταγματάρχης Fahri Can Çağlar;

4. Έχουν γίνει έρευνες εναντίον του κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του;

5. Διενεργείται παράλληλα και ένορκη διοικητική έρευνα εναντίον του Συνταγματάρχη Fahri Can Çağlar, ο οποίος συνελήφθη στις 7 Οκτωβρίου 2022 για φερόμενη ασέλγεια κατά στρατιωτών;

6. Σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια νέα έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς κατάχρησης εξουσίας και ασέλγειας κατ υφισταμένων του Συνταγματάρχη Fahri Can Çağlar, όπου υπηρέτησε στο στρατό τις προηγούμενες περιόδους;

7. Υπάρχει ανοικτή έρευνα για την αυτοκτονία του στρατιώτη Taha Y, ο οποίος ήταν υφιστάμενος του τότε Ταγματάρχη Fahri Can Çağlar;

8. Θα ξεκινήσετε νέα έρευνα για αυτήν την αυτοκτονία μετά την σύλληψη του Συνταγματάρχη;

9. Σκοπεύετε να ξεκινήσετε έρευνα για το πόσα άτομα αυτοκτόνησαν με διοικητή τον Συνταγματάρχη Fahri Can Çağlar;

10. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός για την ενδελεχή και έγκαιρη εξέταση καταγγελιών για κακοποίηση και παρενόχληση στον τουρκικό στρατό;

11. Πόσοι στρατιώτες φέρεται να “σκοτώθηκαν”, αυτοκτόνησαν ή πέθαναν από φυσικά αίτια ενώ βρίσκονταν στον τουρκικό στρατό μεταξύ 2002-2022;

12. Υπάρχει ξεχωριστή έρευνα για όλους αυτούς τους θανάτους που αφορούν στρατεύσιμους;

13. Ποια είναι η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται με σκοπό τη μείωση και την πρόληψη των αιτιών που αυξάνουν την τάση αυτοκτονίας στους στρατιώτες;

14. Τι θα πράξει για όλα αυτά το τουρκικό υπουργείο άμυνας;

Ξύλο, βία, εκφοβισμός, σεξουαλικές επιθέσεις, και πολλά άλλα εμπεριέχει το “μενού” στον τουρκικό στρατό σύμφωνα με την κουρδικής καταγωγής Βουλευτή, και αυτό είναι γνωστό και στο ΝΑΤΟ, που υμνεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, παραγνωρίζοντας την “κόλαση του Δάντη” που υφίστανται χιλιάδες νέα παιδιά στην Τουρκία.

Με δεδομένο αυτό το τρομερό και βάρβαρο κλίμα εντός του τουρκικού στρατού,  ο Τούρκος υπουργός άμυνας μας απειλεί, καθώς  και ολόκληρη η τουρκική πολιτική ηγεσία, με επικεφαλής τον Ερντογάν ότι “θα έρθουν ένα βράδυ κατά της Ελλάδος”, νομίζουμε ότι δεν το σκέφτηκαν καλά.