Χαλκίδα: To μοναδικό φαινόμενο των «τρελών νερών» που δεν υπάρχει όμοιο στην Ελλάδα

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, σίγουρα έχεις παρατηρήσει φαινόμενα και αξιοθέατα που δεν μοιάζουν με άλλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα αξιοθέατα το οποίο βασίζεται σε ένα ξεχωριστό φαινόμενο στην Ελλάδα. Και αυτό δεν άλλο από τα «Τρελά Νερά» της Χαλκίδας που πρέπει να δεις και να θαυμάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Το πιο πιθανό είναι να έχεις περάσει από εκεί ή να έχεις ακούσει γι’ αυτό το φαινόμενο στον Πορθμό του Ευρίπου. Αν όχι πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμα το συντομότερο. Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα, βοηθάει σε αυτό.

«Τρελά Νερά»: Το μοναδικό φαινόμενο στη Χαλκίδα που δεν υπάρχει όμοιο στην Ελλάδα

Τα περίφημα «τρελά νερά» του Ευρίπου στη Χαλκίδα, λοιπόν, λέγονται έτσι ακριβώς λόγω της κίνησής τους που μοιάζει… τρελή. Συγκεκριμένα αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες! Τα νερά αυτού του διαύλου ο οποίος έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα κάθε έξι ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Πώς γίνεται όμως αυτό και πώς εξηγείται; Αυτό το κύμα της παλίρροιας γεννιέται από την έλξη της Σελήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα δυτικά. Επιπλέον το κύμα το οποίο εισέρχεται στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο φθάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από το κύμα που φθάνει από το βορρά. Κι αυτό φυσικά γιατί η διαδρομή που ακολουθεί είναι μικρότερη.

Και κάπου εδώ αρχίζει να γίνεται ορατό το φαινόμενο της παλίρροιας και των τρελών νερών. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια πιο νωρίς λόγο της απόστασης, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη στάθμη στο μέρος εκείνο κατά περίπου 30 ως 40 εκατοστά. Έτσι δημιουργείται το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια. Ακόμη κι αν δυσκολεύεται κάποιος να το καταλάβει, όταν βρεθεί τη στιγμή της αλλαγής εκεί για να το θαυμάσει, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο.

Πάρε μια γεύση από βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube…