Bloomberg για Κίνα: Το πρόσφατο ράλι των τεχνολογικών μετοχών δεν πείθει τους επενδυτές

Ο τεχνολογικός δείκτης παραμένει 60% κάτω από το υψηλό της εποχής της πανδημίας που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2021, προτού η πολυετής καταστολή συμβάλει στην εξάλειψη κεφαλαιοποίησης αξίας 2 τρισ. δολαρίων

Οι τεχνολογικές μετοχές της Κίνας σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Δεκέμβριο. Αλλά για πολλούς επενδυτές που έχουν “καεί” κυνηγώντας προηγούμενα ράλι, χρειάζονται περισσότερα σημάδια θεμελιώδους βελτίωσης προτού ξαναμπούν στο παιχνίδι, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης και της αβεβαιότητας σχετικά με το αν το τέλος της επίσημης καταστολής θα ακολουθηθεί από στοχευμένη στήριξη. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον οι εταιρείες θα είναι σε θέση να παράγουν ισχυρότερα κέρδη, ακόμη και αν η υπερβολική ρύθμιση πράγματι αρθεί.

“Το γεγονός ότι μπορεί να βγαίνουμε από το ρυθμιστικό δάσος της τεχνολογίας, δεν σημαίνει ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί των τελευταίων ετών για τις εταιρείες διαδικτυακών πλατφορμών θα χαλαρώσουν και ότι τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ-κορονοϊού επίπεδα”, δήλωσε ο David Chao, στρατηγικός αναλυτής της Invesco Asset Management στη Σιγκαπούρη.

Ο δείκτης Hang Seng Tech Index, ο οποίος παρακολουθεί 30 από τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, σημείωσε άλμα 8,4% αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές έγιναν πιο bullish καθώς θεώρησαν πως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις Ant Group Co. και Tencent Holdings Ltd. δείχνουν ότι η μακρά καταστολή τελείωσε, και αφού ο πρωθυπουργός Li Qiang αποκάλεσε τις εταιρείες του διαδικτύου “πρωτοπόρους της εποχής” σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με στελέχη του κλάδου.

Παρόλα αυτά, ο τεχνολογικός δείκτης παραμένει 60% κάτω από το υψηλό της εποχής της πανδημίας που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2021, προτού η πολυετής καταστολή συμβάλει στην εξάλειψη κεφαλαιοποίησης αξίας 2 τρισ. δολαρίων.

Η πρόσφατη αλλαγή τόνου της κυβέρνησης φαίνεται να οφείλεται στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, καθώς η μετά την πανδημία ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της. Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, οι εξαγωγές συρρικνώνονται και η απειλή του αποπληθωρισμού αυξάνεται.

Τα πιο θετικά μηνύματα από μόνα τους όμως δεν θα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη για τον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε ο Terrence Kan, διευθυντής και στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου πελατών της Fidelity Investment Management στο Χονγκ Κονγκ.

“Τα πρόστιμα, μαζί με άλλα πρόσφατα μέτρα, επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι δεν θα δούμε νέο γύρο αυστηροποίησης της ρυθμιστικής πολιτικής στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας”, είπε. “Αλλά για μια ουσιαστική ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα”.

Οι επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα δεν δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι επίσης. Οι traders στη Σαγκάη και τη Σενζέν μείωσαν τις συμμετοχές τους σε μετοχές του Χονγκ Κονγκ κατά 1,1 δισ. δολάρια στις έξι ημέρες από την ανακοίνωση των ειδήσεων για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ant και την Tencent στις 7 Ιουλίου. Η Tencent και το CSOP Hang Seng Tech Index ETF ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων μετοχών που πουλήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ενώ η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη των κερδών, οι αναλυτές είναι μέχρι στιγμής συντηρητικοί στις προβλέψεις τους. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των μελών του δείκτη Hang Seng Tech Index έχουν ανέβει κατά περίπου 12% από τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα προ κορονοϊού επίπεδα.

ΠΗΓΗ: pentapostagma