Αβέρωφ Νεοφύτου: Αυτοί είναι οι 100 άξονες της πολιτικής μου

Αβέρωφ Νεοφύτου

Στην ανακοίνωση των 100 αξόνων πολιτικής του προέβη το απόγευμα της Δευτέρας, στην Πλατεία Ελευθερίας, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να προτάξει το θέμα της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως και το ότι υδρογονάνθρακες και η ασφάλεια μπορούν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό.

Επίσης πρότεινε τη Συνταγματική αναθεώρηση, “με τον απόλυτο σεβασμό στην ισορροπία που επιβάλλει η δικοινοτικότητα του συντάγματος.

Καθώς και τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση του κράτους από την αρχή. Δεν μπορεί η σημερινή Κύπρος να λειτουργεί με τις δομές του 1960.”

Όσον αφορά την οικογενειακή πολιτική, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους εργασίας, αλλά και στην επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε όλα ανεξαίρετα τα δημόσια σχολεία της προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Ακόμα μίλησε για πιο δυναμική και σύγχρονη στεγαστική πολιτική, “που θα προσφέρει την ευκαιρία της στέγασης, είτε σε προσιτή τιμή αγοράς είτε με προσιτό ενοίκιο.”

“Στο σχέδιο μας εξηγούνται οι αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο ΓΕΣΥ, διατηρώντας στο ακέραιο τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του.

Για να μπορεί το σύστημα της υγείας μας να προσφέρει πιο ποιοτικές και πιο έγκαιρες υπηρεσίες σε κάθε ασθενή.

Και να μην το καταχράται κανείς, πλουτίζοντας σε βάρος των ασθενών”, είπε ο εξάλλου ο κ. Νεοφύτου.

Όσον αφορά την Οικονομία τόνισε: “Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, στο 2023προχωρούμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις για την πιο χαμηλή κλίμακα συμπολιτών μας, από 19,500 έως 28.000 ευρώ. Με αποτέλεσμα να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.”

Για το Μεταναστευτικό:

“Η Κύπρος οφείλει να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα και να του εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

Από την άλλη όμως, είναι εξίσου πραγματικότητα ότι η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της φιλοξενίας άτυπων οικονομικών μεταναστών.

Οι οποίοι σήμερα καλύπτουν το συντριπτικό ποσοστό της μετανάστευσης, με δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Δεν αντέχει η χώρα μας άλλες τέτοιες ροές. Όποιου πολιτικού πρόσφυγα η αίτηση απορρίπτεται θα πρέπει να φεύγει από τη χώρα.

Ταυτόχρονα να σταματήσει το κίνητρο που επιτρέπει στον κάθε αιτητή ασύλου να εργάζεται μέχρι την εξέταση της αίτησης του.”

Η εξαγγελία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στελεχών και μελών του κόμματος, καθώς επίσης και κόσμου.

Οι 100 άξονες πολιτικής συνοψίζουν το στίγμα των προτάσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου, ως αποτέλεσμα και του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος το προηγούμενο διάστημα.

Οι άξονες πολιτικής καλύπτουν όλα τα κεφαλαιώδη θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η παιδεία, η υγεία, η άμυνα και διάφορα άλλα.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, οι 100 άξονες πολιτικής σε 8 πυλώνες για την επόμενη μέρα, είναι ένα σχέδιο “που σμιλεύτηκε μέσα από μια πρωτοφανή διαδικασία: 10 μήνες μαζικού και δημοκρατικού διαλόγου.

Όχι κρυφού, αλλά ανοικτού στην κοινωνία. Με τους πολίτες και τα κοινωνικά σύνολα, στην πορεία προς το συνέδριό μας”.