Autodia : «Το Υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί προκλητικά τους Έλληνες Δημιουργούς της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ. Είμαι ο Νίκος Ζούδιαρης, συνθέτης, στιχουργός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση και ενεργώ για λογαριασμό της αντιπροσωπείας δημιουργών και δικαιούχων, μελών της Αυτοδιαχείρισης, που προσυπογράφουν την επιστολή αυτή.

Δεδομένου ότι δεν έχετε ανταποκριθεί στο τηλεφωνικό μας αίτημα (06/06/2019) για συνάντηση μαζί σας, όπως εκκωφαντικά επίσης αγνοήσατε τέσσερα διαδοχικά αιτήματα του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού μας κ. Γιάννη Σταθακόπουλου, ενώ δεχτήκατε αντιπροσωπείες της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ, μετά λύπης μας αναγκαζόμαστε να σας απευθυνθούμε με την παρούσα επιστολή.

Βέβαιοι πως δεν μας λογαριάζετε έως τώρα, αφού ποτέ δεν καταδεχτήκατε ή να μας δεχθείτε με πρωτοβουλία δικιά μας ή με πρωτοβουλία δικιά σας να μας καλέσετε, σας υπενθυμίζουμε πως είμαστε κι εμείς εδώ, κομμάτι του ίδιου λαού. Απογοητευμένοι από τη στάση σας, μα όχι άναυδοι, σας παρακολουθούμε τόσον καιρό. Μη νομίζετε πως δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει. Υφιστάμεθα την τραγωδία, που η κρατική εξουσία και μια εποπτεύουσα αρχή (ΟΠΙ) ανάλγητα επέτρεψε σε κάποια οντότητα (ΕΥΕΔ) να διαφεντεύει το δικό μας έργο, το δικό μας δικαίωμα, τη δική μας ζωή. Ή στρατηγική σας φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του διχασμού μεταξύ συναδέλφων στο πεδίο της Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Συγγνώμη, αλλά μας είναι αδύνατον να καταλάβουμε σε τι σας φταίει ο Οργανισμός μας, την ώρα που γνωρίζετε πως εκσυγχρονίζεται με απόλυτη διαφάνεια, κι εσείς, αντί να τον στηρίζετε και να τον έχετε ως παράδειγμα, μετά μανίας τον διώκετε; Την ίδια δε στιγμή διατείνεστε πως επιζητάτε τη δημιουργία ενός και μόνου Οργανισμού. Τι εννοείτε; Θα μας κατατροπώσετε με τροπολογίες αντί να μας αντιμετωπίσετε σε δημιουργικό διάλογο; Σκοπεύετε να μας εξαντλήσετε ηθικά με ανυπόστατους ελέγχους και οικονομικά με παροιμιώδεις αιτιολογήσεις προστίμων, παραχωρώντας πλασματικά ένα επικοινωνιακό προβάδισμα στην ΕΥΕΔ; Την ΕΥΕΔ ποιος θα την ελέγξει; Γιατί μας κάνατε αντιπάλους με τους συναδέλφους μας; Ωστόσο εμείς υπάρχουμε, όσο κι αν οι επιλογές μας δεν αξίζουν κατά τη γνώμη σας. Δεν έχουμε το δικαίωμα της επιλογής σε ό,τι αφορά την διαχείριση των περιουσιών μας; Ή εσείς ή κανείς; Δεν περιμέναμε ποτέ πως θα βρίσκαμε μπροστά μας ως ανταγωνιστή μια ανεξήγητη εμμονή και το κράτος.

Όντας λοιπόν εκτεθειμένοι απέναντι σε μια ανομολόγητα, όσο και ξεκάθαρα στοχευμένη επίθεση – ευδιάκριτη ακόμα και τηρουμένων οποιωνδήποτε προσχημάτων -, έχουμε σε κάθε επίπεδο αισθανθεί την επεξεργαζόμενη και διατεταγμένη προσπάθεια που έχει αναληφθεί με σκοπό να βληθεί το κύρος της Αυτοδιαχείρισης, η ιδιωτική μας περιουσία, και κατά συνέπεια να κινδυνεύει η φυσική μας κατάσταση. Η πεποίθησή μας αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά απόρροια ενός συνόλου ενεργειών, που ακόμα και η νομιμότητα τους ελέγχεται.
Η προσπάθεια αποδόμησης του Οργανισμού μας, αλλά και των μελών μας, δεν περιορίστηκε εντός του Ελληνικού χώρου. Επεκτάθηκε και στο εξωτερικό. Αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις, που ενώπιον κανενός φυσικού δικαστή δεν κρίθηκαν, εξήχθησαν σαν αδιαμφισβήτητοι ισχυρισμοί με αποτέλεσμα ο Οργανισμός μας να συκοφαντείται και να διασύρεται. Κρατικά όργανα και πρόσωπα ταγμένα να προασπίζουν θεμελιώδεις αρχές προέβησαν σε παρατυπίες και παραβάσεις, που ευγενώς από πλευράς της Αυτοδιαχείρισης επισημάνθηκαν αφού τέθηκαν στη κρίση και προς γνωμοδότηση των αξιολογότερων επιστημόνων που διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Αποφάσεις προγενέστερες που επιλήφθηκαν επί θεμάτων των οποίων η ανυπαρξία διαπιστώθηκε, αντιστράφηκαν με την έκδοση νέων αποφάσεων.

Ο Οργανισμός μας, σεβόμενος τα μέλη του και την λειτουργία που επιτελεί, προσηλωμένος στην προσπάθειά του να αναπτυχθεί ώστε να αποτελέσει έναν ΟΣΔ ευρωπαϊκών προτύπων, δεν παρακολούθησε την τακτική ούτε την πρωτοφανή μεθόδευση και επίθεση που διοργανώθηκε εναντίον του από συγκεκριμένους κύκλους επιρροής που ισχυρίζονται πως ομιλούν για τους πολλούς. Γνωστό παράδοξο φαινόμενο πως μια ομάδα μπορεί αναπόδραστα να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Συνεταιρισμός μας, όπως υποχρεούται κάθε ενεργή οντότητα, ο κάθε πολίτης, έθεσε υπόψη του φυσικού του δικαστή και στην εξουσία που το Σύνταγμά μας ορίζει ως διακριτή, τις σκέψεις του και τον προβληματισμό του. Πρόβαλε έντιμα τη θέση του και γι’ αυτό κατηγορήθηκε για θράσος και για εχθρότητα. Τέλος, τα μέλη του επέλεξαν να μην πληγώσουν τους συναδέλφους τους και να μην αντιμαχίσουν μαζί τους.

Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να διαπράττετε ένα ολέθριο λάθος; Εμείς, μάλλον κανένα. Παρ’ εκτός κι αν εκλαμβάνετε ως ασυγχώρητο λάθος μας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και την επιθυμία μας να συντονιστούμε με τις διεθνείς πρακτικές, επενδύοντας στο να στεγαστούμε επιτέλους και για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε έναν Οργανισμό που θα διανέμει τεκμηριωμένα δίκαια σε όλους του τους δημιουργούς, δικαιούχους, εκδότες, Έλληνες και ξένους.

Τέτοιου είδους ερωτήματα θέλαμε να σας θέσουμε από κοντά, κυρία Υπουργέ, και άλλα που έχουν πολύ ενδιαφέρον, αν δεχτείτε τελικά να μας συναντήσετε, μιας και με την διαμαρτυρική επιστολή μας αυτή, ανανεώνουμε συνάμα και το αίτημά μας για μια συνάντηση μαζί σας.

Τραγούδια γράφουμε, μη φοβάστε, μη το σκέπτεστε

Με εκτίμηση,

Νίκος Ζούδιαρης

Τα μέλη της αντιπροσωπείας:

 

Μιχάλης Αβατάγγελος
Ηλίας Ανδριόπουλος
Νίκος Αντύπας
Γιάννης Γλέζος
Νίκος Ζούδιαρης
Παντελής Θαλασσινός
Χάρης Κατσιμίχας
Μίνως Μαμαγκάκης
Χρύσα Παπαϊωάννου
Λάκης Χαλκιάς