«Αστακός» η Γαλλία για την «Ημέρα της Βαστίλης» – Καλεσμένος του Μακρόν ο Μόντι

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε σήμερα στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, που είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Βαστίλης».

Ο Μόντι μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα λίγα 24ωρα μετά την έγκριση της χώρας του για την αγορά 26 γαλλικών μαχητικών Rafale και τριών υποβρυχίων Scorpene.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στο Παρίσι βρίσκεται ινδικό στρατιωτικό απόσπασμα, το οποίο θα συμμετέχει στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου και στον ουρανό θα πετάξουν τρία ινδικά Rafale.

Η «Ημέρα της Βαστίλης» θεωρείται εθνική γιορτή της Γαλλίας και αυτό που κάνει την περίσταση πιο ξεχωριστή είναι ότι συμπίπτει με την 25η επέτειο της φετινής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ινδίας-Γαλλίας.

Κινητοποιήθηκαν 130.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Βαστίλης», η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 130.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για την επιβολή της τάξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, σήμερα θα αναπτυχθούν 45.000 αστυνομικοί στην «πόλη του φωτός».

Επιπλέον, έχουν τεθεί σε συναγερμό δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα.

Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση της πώλησης και της χρήσης πυροτεχνημάτων σε εθνική κλίμακα και αρκετοί δήμοι ακύρωσαν εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων για λόγους ασφαλείας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, δεν θα εκφωνήσει την παραδοσιακή τηλεοπτική ομιλία των Γάλλων προέδρων.