Άσκηση με τουρκικά μαχητικά αναγκάζει την Κύπρο να κλείσει αεροδιάδρομο

Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στη Κύπρο με κάθε πιθανό τρόπο. Είναι τέτοια η αδιαφορία της για την διεθνή νομιμότητα που προκειμένου να μην μπει καν στην διαδικασία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεργαστεί μαζί της, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε μόλις χθες το μεσημέρι.

Πιο συγκεκριμένα η Λευκωσία προχώρησε στη έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0012/23 στην οποία αναφέρει τα εξής: «Προς όλους του ενδιαφερόμενους: Ελήφθησαν πληροφορίες ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άσκηση (25.000 πόδια – 50.000 πόδια) χωρίς πυρά εντός του βόρειου τμήματος του FIR Λευκωσίας.

Η άσκηση δεν έχει συντονιστεί με τις Κυπριακές Αρχές που είναι υπεύθυνες για την έκδοση πληροφοριών σχετικά με το FIR Λευκωσίας και δεν επικυρώνεται. Για αυτό τον λόγο η διαδρομή TOMBI-IDAKU (αεροδιάδρομος με κόκκινο χρώμα στον χάρτη 1) είναι κλειστός προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας παρά την αρνητική επίδραση στην κανονικότητα και κόστος-απόδοση.

Καλούνται οι πιλότοι να εφαρμόσουν προσοχή και να τηρήσουν συνεχή επικοινωνία δια ασυρμάτου με τον Κέντρο Εναέριου Ελέγχου Λευκωσίας από τις 11 Ιανουαρίου στις 7:45 έως τις 12 Ιανουαρίου στις 13:30.

Το FIR Λευκωσίας ωστόσο σήμερα και αύριο δεν θα έχει μόνο τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη αλλά όλα δείχνουν πως έντονη θα είναι και η παρουσία μαχητικών και αεροσκαφών από το Ισραήλ που θα πραγματοποιήσουν εναέριο ανεφοδιασμό κατα μήκος των σημείων TOSKA – MAROS – APLON – STEPA – PASOS (αεροδιάδρομοι με κόκκινο χρώμα στον χάρτη 2) όπως αναφέρει η ΝΟΤΑΜ A0009/23. Πρόκειται για αεροδιαδρόμους που ξεκινούν από το όριο του FIR Λευκωσίας με το Ισραήλ και καταλήγουν μέχρι το όριο του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών.

Γίνεται αντιληπτό πως την ίδια περίπου χρονική περίοδο ισραηλινά και τουρκικά μαχητικά θα «μοιραστούν» το FIR Λευκωσίας, στέλνοντας μηνύματα σε αλλήλους!

ΠΗΓΗ