Άρση lockdown: “Κανονικότητα” με self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κανονικότητα από σήμερα με τις παραλίες να ανοίγουν με SMS, τα σχολεία τη Δευτέρα, ο κινηματογράφοι και αθλητισμός τις επόμενες μέρες και όλοι περιμένουν το επόμενο «πακέτο» με νέα μέτρα για την άρση του lockdown θα αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το τέλος των SMS στο 13033 και τη μετακίνηση εκτός νομού.

Όπως φαίνεται το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων που όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» για τις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς και με αλλαγές στο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χθες ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά» και σημείωσε ότι «σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση».

Το εν λόγω θέμα, όπως είπε ο υπουργός, μαζί με το ζήτημα της κατάργησης των SMS αναμένεται να αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πάντως έδωσε το στίγμα των προθέσεων, λέγοντας: «Με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και για αυτό το μέτρο το τέλος φαίνεται να έρχεται στις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 11 το βράδυ.

Η μετακίνηση εκτός νομού απαγορεύεται, εκτός από συγκεκριμένες μετακινήσεις με τα σχετικά έγγραφα.

Μετάβαση από και προς την εργασία με τη σχετική βεβαίωση από το «ΕΡΓΑΝΗ».
Λόγοι υγείας και, συγκεκριμένα, για μετακίνηση σε δομή δημόσιας υγείας με πιστοποίηση και έγγραφό της, με την εξαίρεση περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας με το σχετικό πιστοποιητικό, δηλαδή με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
Μετάβαση σε κηδεία, για την οποία ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί του, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, με ανώτατο όριο μετακίνησης τις 48 ώρες.sel
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που είναι σε διάσταση και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων: Ο μετακινούμενος γονέας θα πρέπει να έχει μαζί του α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Επισημαίνεται πως κάθε μετακίνηση θα πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, τα στοιχεία που προσκομίζονται πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης και τον χρόνο επιστροφής και σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μέσο, ο επιτρεπόμενος λόγος μετακίνησης πιστοποιείται για καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.