Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Συνομιλίες με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι «η ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών σε όλο τον κόσμο»

Οι τουρκικές απαιτήσεις και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, και με μέλη τα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στη δημαρχιακή οικία, ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθύμισε την επίσκεψη του δημάρχου στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής την επόμενη ημέρα της εκλογής του, τον περασμένο Νοέμβριο, για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα «κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ζωτικές ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες είναι και ανησυχίες της κοινότητας που εκπροσωπήθηκε εδώ σήμερα. Αυτές περιλάμβαναν τον συνεχή αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον πόνο μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τους περιορισμούς στις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι «η ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών σε όλο τον κόσμο. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ νιώθει ότι είναι απίθανο να επιτύχει αυτούς τους στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο παραμένει η παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και όσο υπάρχουν τόσο παράλογες και παράνομες απαιτήσεις από την Ελλάδα, από εκ μέρους της Τουρκίας. Είμαστε εδώ διότι γνωρίζουμε ότι ο καλός μας φίλος, ο Δήμαρχος Άνταμς, γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και γνωρίζουμε ότι η αφοσίωση του και στα δυο είναι το γερό θεμέλιο για τη συνεχή στενή σχέση και την θερμή φιλία μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε επίσης, στη διαδήλωση που είχε βαδίσει με τον δήμαρχο στο Μπρούκλιν, για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.