Αποστολή στον Άρη: Νέο υλικό από το Perseverance – Στην δημοσιότητα και ηχητικό

 NASA

Τις έρευνές του στον πλανήτη Άρη συνεχίζει το νέο ρομποτικό ρόβερ Perseverance, με νέες εικόνες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε tweet που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της NASA στα social media, το απόγευμα της Τετάρτης, το ρομποτικό ρόβερ θα συνεχίσει την πορεία του μέχρι να βρει ένα σημείο όπου θα σταματήσει σε περίπτωση που η περιοχή πιστοποιηθεί ότι είναι η ζώνη ερευνών που έχουν επιλέξει οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη NASA το ρομποτικό ρόβερ έχει διανύσει ήδη 70 μέτρα, ενώ στις 6 Μαρτίου είχε διανύσει 6,5 μέτρα. Παράλληλα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πορεία του ροβερ. Εκτός από τις φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκε και το πρώτο ηχητικό αλλά και ακουστικό ντοκουμέντο από τον Άρη.

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Μαρτίου η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τα ίχνη που άφησαν οι τροχοί του Perseverance στο κοκκινωπό αμμώδες έδαφος του Άρη.

Πρόκειται για εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τον κρατήρα Jezero, το σημείο όπου προσεδαφίστηκε ο «Πέρσι». Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με 25 κάμερες, τις περισσότερες που έχουν ποτέ σταλεί στον Άρη.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες της NASA μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα για τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη διαδρομή για το ρόβερ.

Η τελική απόφαση τους πιθανώς θα ληφθεί, αφού το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity βάρους δύο κιλών πετάξει και κατοπτεύσει τη «γειτονιά» του ρόβερ (θα είναι η πρώτη φορά που ένα drone θα πετάξει σε άλλο κόσμο).

Προς το παρόν, το ελικοπτεράκι βρίσκεται προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ. Το Perseverance, προγραμματίζεται να διανύσει 15 χιλιόμετρα μέσα στο επόμενο αρειανό έτος (αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη).