Αποχωρεί βρετανικός ασφαλιστικός γίγαντας από την Τουρκία

Ο διεθνής ασφαλιστικός γίγαντας Aviva είναι η τελευταία ξένη εταιρεία που εγκαταλείπει την Τουρκία.

Η βρετανική εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει το 40% των μετοχών της σε μια κοινοπραξία στην Τουρκία για 122 εκατομμύρια λίρες (173 εκατομμύρια δολάρια). Η Ageas Insurance αναμένεται να αγοράσει τις μετοχές σε συμφωνία που θα κλείσει αργότερα, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Η Aviva επιλέγει να εγκαταλείψει την Τουρκία ως μέρος ενός διεθνούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, ακολουθώντας εταιρείες όπως η Citigroup και η UniCredit, οι οποίες είτε πωλούν τα μερίδια τους είτε μειώνουν τις επενδύσεις τους.

Η HSBC σκέφτεται επίσης να εγκαταλείψει την Τουρκία εάν μπορέσει να βρει έναν τοπικό αγοραστή.

Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρηματοδότησης στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ένα τρομερά δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, που έχει γίνει αφόρητο λόγω της πτώσης της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, αλλά και της οικονομικής αστάθειας και της αυξανόμενης πολιτικής παρέμβασης του Ερντογάν.

Κρατικές τράπεζες και ασφαλιστές, υποστηριζόμενοι από κρατικό κεφάλαιο, επιδιώκουν από την πλευρά τους να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους με φθηνά δάνεια και εκπτώσεις.

Λίγους μήνες πριν, η Volkswagen AG ακύρωσε σχέδια για την ίδρυση εργοστασίου αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, αναφέροντας τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Αντίθετα, επέλεξε να επενδύσει στη Σλοβακία. Η Volkswagen είχε αναστείλει τα σχέδια της το 2019, κάτω από δημόσια πίεση αφού η τουρκική κυβέρνηση διέταξε τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία να πολεμήσουν Κούρδους μαχητές οι οποίοι είναι σύμμαχοι με τη Δύση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος λοιπόν, με το κλίμα δυσπιστίας να έχει κυριεύσει τις διεθνείς αγορές. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι πολλά και όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, το κανόνι δεν θα αργήσει να χτυπήσει την αυλή του Σουλτάνου.

Καμία από τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου δεν έχει, όμως, έως τώρα κατορθώσει να ανακόψει τη συνεχιζόμενη φυγή των ξένων επιχειρήσεων που, εν μέσω ενός δυσοίωνου συνδυασμού ανησυχητικών οικονομικών στοιχείων και διαρκούς πολιτικής αστάθειας, εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία. Μέχρι στιγμής υπολογίζονται περίπου σε 70.