Αντιδρά η Ρωσική Εκκλησία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να έδωσε εντολή για έρευνα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι πληροφορίες για εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ερευνηθεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι ανησυχητικές για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ.

«Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές. […] Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών» σημείωσε.

Οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα, τόνισε ο μητροπολίτης.

«Τώρα οι πιστοί μας, που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα προσπαθούν να επισκεφθούν αυτό το μέρος, για να αναβιώσουν τις ιερές αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό. Τυχόν φήμες ότι αυτό το ιστορικό μνημείο θα αλλάξει καθεστώς και το προσκύνημα εκεί θα είναι αδύνατο, αφορά εκατομμύρια ανθρώπους» εκτίμησε ο μητροπολίτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή για έρευνα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο Ερντογάν φέρεται να έθεσε το αίτημα για την Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίδραση της Αθήνας είχαν προκαλέσει οι εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη και η ανάγνωση στίχων από το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας, την προηγούμενη Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της Άλωσης που εορτάζεται ως ημέρα της «Κατάκτησης» στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους δικαιωματικά μετά την άλωση της Πόλης».