Ανοικτή απειλή Ισραήλ σε Άσαντ: Θα βομβαρδίσουμε τα ανάκτορά σου εάν……!

Το Ισραήλ απείλησε να βομβαρδίσει τα ανάκτορα του Σύρiου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εάν δεν σταματήσει ή δεν μειώσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν εντός της επικράτειάς του, ανέφερε αργά τη Δευτέρα η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Elaph.

Η έκθεση θα μπορούσε είτε να συνδυάζεται με τις συνεχιζόμενες ισραηλινές προσπάθειες να απαλλαγεί από μια ιρανική απειλή που ενσωματώνεται στη Συρία, είτε θα μπορούσε να αποτελεί υπερβολή τέτοιων προσπαθειών από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με έδρα το Λονδίνο και ιδιοκτησία Σαουδάραβων που έχουν μικτές σχέσεις με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το Elaph έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από Ισραηλινούς αξιωματούχους για να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης πρώτης συνέντευξης για μια σαουδαραβική δημοσίευση από τον τότε αρχηγό των IDF, Gadi Eisenkot, το 2017. Ο Eisenkot είπε στο Elaph ότι ο IDF και οι Σαουδάραβες μοιράζονταν πληροφορίες σε συνεχή βάση.

Σύμφωνα με μια αγγλική μετάφραση ενός αραβικού άρθρου του Elaph, «μάθαινε από ανώτερη πηγή ότι το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, προειδοποιώντας τον να μην συνεχίσει να συγκαλύπτει τις επιχειρήσεις του Ιράν στη χώρα του και τη μεταφορά ποιοτικών όπλων στη χώρα του. Συρία, και τον ενημέρωσε ότι ένα από τα ανάκτορά του θα ήταν στόχος στην επόμενη επιδρομή που θα πραγματοποιήσουν Ισραηλινοί μαχητές στη Συρία».

Βομβαρδισμός στη Δαμασκό

Η υποτιθέμενη απειλή έρχεται μέρες αφότου το Ισραήλ φέρεται να βομβάρδισε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, στοχεύοντας αποστολές προηγμένων ιρανικών όπλων που μεταφέρθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Συρία με πολιτικά αεροπλάνα.

Η ImageSat International (ISI) και η Maxar Technologies δημοσίευσαν φωτογραφίες από τις επιπτώσεις της επίθεσης το βράδυ της Παρασκευής, ώρες αφότου το Υπουργείο Μεταφορών της Συρίας ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο έξω από τη συριακή πρωτεύουσα ανέστειλε τις πτήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον στόχων νότια της Δαμασκού γύρω στις 4:20 π.μ. την Παρασκευή, τραυματίζοντας ένα άτομο και προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν τρεις κρατήρες πρόσκρουσης τόσο στους στρατιωτικούς όσο και στους πολιτικούς διαδρόμους, καθιστώντας τους ανενεργούς, γεγονός που «απενεργοποίησε ολόκληρο το αεροδρόμιο μέχρι την επισκευή», ανέφερε η ISI.

Ρωσική απάντηση

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο μη στρατιωτικές αεροπορικές εταιρείες και πολίτες.

«Είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε ότι ο συνεχιζόμενος ισραηλινός βομβαρδισμός του εδάφους της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, κατά παράβαση των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, είναι απολύτως απαράδεκτος», είπε. «Καταδικάζουμε σθεναρά την προκλητική επίθεση του Ισραήλ στο πιο σημαντικό αντικείμενο της συριακής αστικής υποδομής».

Τέτοιες «ανεύθυνες ενέργειες δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία και θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «απαιτούμε από την ισραηλινή πλευρά να σταματήσει αυτή την πρακτική».

Ήταν το τρίτο χτύπημα εναντίον στόχων στη Συρία για το οποίο κατηγορήθηκε το Ισραήλ σε λιγότερο από μια εβδομάδα και θεωρήθηκε κλιμάκωση στον συνεχιζόμενο «πόλεμο μεταξύ των πολέμων» του Ισραήλ για να αποτρέψει και να καταστρέψει τη στρατιωτική παρουσία του Ιράν εκεί, ειδικά όσον αφορά τα προηγμένα όπλα.

Το Elaph είπε ότι η κλιμάκωση σημειώθηκε επίσης καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί κάπως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να δώσει στο Ιράν πιο ελεύθερα στις επιχειρήσεις του στη Συρία.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία ήταν μια μεσολαβητική δύναμη για την παρουσία του Ιράν στη Συρία και την εγγύτητα στα σύνορα αυτής της παρουσίας.