Άννα Διαμαντοπούλου: Στο Final-4 της διαδικασίας για την ηγεσία στον ΟΟΣΑ

Αννα Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ

Στο Final-4 της διαδικασίας για την ανάδειξη του επόμενου Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α. βρίσκεται από χθες η Άννα Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση και του 3ου γύρου αξιολόγησης που οδήγησε στην απόσυρση μίας πολύ σοβαρής υποψηφιότητας, του Δανού νυν Αναπληρωτή Γ.Γ. του Οργανισμού, Ul.Knudsen.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν χρειαστεί τόσοι γύροι αξιολόγησης για να αναδειχθεί ο επικεφαλής του Οργανισμού – και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσες πολλές και τόσο δυνατές υποψηφιότητες.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενους γύρους αξιολόγησης είχαν αποσυρθεί οι υποψηφιότητες της εν ενεργεία Προέδρου της Εσθονίας K.Kaljulaid, του μέχρι πρότινος Υπουργού Οικονομικών του Καναδά, B.Morneau, του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος της Πολωνίας, M.Kurtyka, του τέως αναπληρωτή ΠΘ της Τσεχίας V.Dlouhy καθώς και του αναπληρωτή διευθυντής του Trump στον Λευκό Οίκο, C.Liddell.

Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία ενός τόσο σημαντικού διεθνούς οργανισμού, ελάχιστοι περίμεναν την πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου στη διαδικασία.

Όμως, το «βαρύ» και πολύπλευρο βιογραφικό της, σε συνδυασμό με την άψογη παρουσία σε τηλε-ακροάσεις, την υποδειγματική δουλειά σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο,

καθώς και φυσικά την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, του υπουργού εξωτερικών Ν.Δένδια, του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γ. Πρεβελάκη,

του Επικεφαλής του Επιτελείου προώθησης της Ελληνικής υποψηφιότητας Πρέσβυ Δημήτρη Αζεμόπουλου αλλά και του συνόλου της ελληνικής διπλωματίας, κατέστησαν την ελληνική υποψηφιότητα την μεγάλη έκπληξη της διαδικασίας.

Πλέον όλα είναι ανοιχτά. Στην κούρσα για την ηγεσία toy Ο.Ο.Σ.Α. έχουν παραμείνει εκτός της κυρίας Διαμαντοπούλου, η πρώην επίσης ευρωπαία επίτροπος σουηδή C.Malmstrom, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Μ.Cormann και ο ελβετός αντιπρόεδρος της Blackrock, P.Hildebrand.

Και οι 3 ήταν εξαρχής μεταξύ των μεγάλων φαβορί. Τα φώτα όμως πλέον πέφτουν εκ των πραγμάτων στο επίτευγμα της ελληνικής έκπληξης και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου / της επόμενης ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α θα ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Μαρτίου.