Ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω καταιγίδων στον Κόλπο του Μεξικού

Πώς η ανοδική πορεία στην τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει την τσέπη του πολίτη;

Οι εταιρείες ενέργειας στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή υπεράκτιου αργού πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας κι ενώ οι καταιγίδες που έχουν χτυπήσει τον Κόλπο του Μεξικού έχουν αναγκάσει εγκαταστάσεις και μονάδες να κλείσουν με αποτέλεσμα να περιορισθεί περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής του ορυκτού καυσίμου.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,3%, στα 45,51 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχυόταν 0,2% στα 42,41 δολάρια το βαρέλι.

Οι εταιρείες ενέργειας στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή υπεράκτιου αργού πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της διπλής απειλής από τον τυφώνα Μάρκο και την τροπική καταιγίδα Λάουρα, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι από περισσότερες από 100 πλατφόρμες παραγωγής έχουν απομακρυνθεί.

«Ενώ επί του παρόντος επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή πετρελαίου, θα πρέπει να παρακολουθούμε και τη δραστηριότητα διύλισης, η οποία είναι ευάλωτη σε πιθανές πλημμύρες. Ο Κόλπος των ΗΠΑ είναι ένας βασικός κόμβος διύλισης», υπογραμμίζει ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην ING.

«Οι τιμές βρήκαν σήμερα στήριξη από τη Μητέρα Φύση καθώς δύο καταιγίδες μαίνονται στον Κόλπο του Μεξικού. Η μισή παραγωγή της περιοχής έχει διακοπεί, αν και τα κέρδη θα περιοριστούν από την απειλή ενός δεύτερου παρατεταμένου κύματος του κορωνοϊού», δήλωσε ο Στέφεν Μπρένοκ της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου PVM.

Στη αγορά ωστόσο υπάρχουν ανησυχείς, σχετικά με την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών και φυσικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, με την προσθήκη των περισσότερων εγκαταστάσεων πετρελαίου σε 7 μήνες κι ενώ καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζουν τις γεωτρήσεις.