ΑΝΕΛ: Δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές – Οι αποφάσεις Καμμένου το… “διέλυσαν”!

ΑΝΕΛ

Την απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου οι ΑΝΕΛ, έλαβε ο Π.Καμμένος.

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45 000 ψήφοι), ήταν πολύ απογοητευτικό.

Παρά την προφορική αλλά οχι πρακτική αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες δεν εκτίμησαν την στάση του Πάνου Καμμένου.

Για τους πολίτες οι ΑΝΕΛ θεωρούνται συνυπεύθυνοι για ότι συνέβη με την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η αντίδραση στο τέλος του Ιανουαρίου όχι μόνο ήρθε πολύ αργά αλλά θεωρήθηκε άνευ ουσίας (που ήταν) και ότι έγινε για το θεαθήναι.

Πάντως η τελική απόφαση θα παρθεί την Δευτέρα που μας έρχεται όταν θα συνεδριάσει το κομματικό όργανο των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου να καταλήξει στην τελική απόφαση για το εάν ή όχι οι ΑΝΕΛ θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Ακόμα στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι ναι μεν είναι πιο πιθανό να μην κατέβουν στις εθνικές εκλογές αλλά τότε θα αποφιστεί οριστικά.

Οι ΑΝΕΛ που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει το αξιοσέβαστο ποσοστό του 3,46% και είχαν προσελκύσει 198 000 ψηφοφόρους, βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή.

Ηταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση στα ηγετικά κλιμάκια οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Μαίου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων).

Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη βουλή.

Πάντως σε ότι αφορά τους βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν σε αυτόν.

Ο Κ.Μητσοτάκης θα τους ήθελε για να μπορέσει να διειδύσει στον χώρο της «καθαρόαιμης» Δεξιάς αν και τα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν δείχνουν πλέον να διαθέτουν ερείσματα σε αυτό το πολιτικό φάσμα.