Ανδρέας Λοβέρδος: Στόχος μου να κάνω το ΠΑΣΟΚ ξανά δεύτερο κόμμα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, «Μεγάλη Εικόνα», με την Νίκη Λυμπεράκη το βράδυ της Δευτέρας (22/11) και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επαναφέρει το ιστορικό σήμα και τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ.

«Παλέψαμε γι’ αυτό το κόμμα. Και δεν πέτυχε. Ενώθηκαν τέσσερις παρατάξεις με ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, 14% και απέδωσε ένα 8,1% δηλαδή 6% κάτω από τις δυνάμεις των κομμάτων που το συναπάρτιζαν. Κι αν κάποιος μου πει, ναι ρε φίλε, βάζεις το Γενάρη του ’15 και δεν βάζεις το Σεπτέμβρη. Το Σεπτέμβρη είχαμε 10,5% από το 10,5% στο 8%. Δεν το λες και επιτυχία» δήλωσε σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε πως αν εκλεγεί θα επαναφέρει από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που υπόσχομαι βασίμως όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis, είναι να επιτύχουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όχι του “αγίου ποτέ”, αλλά το ’22 ή το ’23 υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του κόμματος» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας πως αν δεν πετύχει το στόχο του θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

«Μετά έχουμε και κάποιες δημοτικές εκλογές και όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος των επόμενων μηνών, ο Ανδρέας Λοβέρδος αν δεν επιτύχει στους στόχους του δεν θα… κατσικωθεί εντός εισαγωγικών, δεν απαιτεί να έχει ένα δικό του κόμμα αλλά θα παραμερίσει για να πάρουν τη θέση του άλλες ή άλλοι που είναι φιλόδοξοι να πάνε το κόμμα ακόμα περισσότερο», δήλωσε.

«Επιτυγχάνω ή δεν επιτυγχάνω τους στόχους μου και το κριτήριο η μία ή οι δύο εκλογές είναι διαφορετικά πράγματα. Εγώ δεν το βάζω με εκλογόμετρο το βάζω με το ποσοστό επιτυχίας. Η παράταξή μας πρέπει να υπερδιπλασιασει τις δυνάμεις της για να μην να μην διαλυθεί» προειδοποίησε και συμπλήρωσε πως αν στις δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική δεν έχουν αυξηθεί τα ποσοστά του κόμματος, «τότε δεν θα αντέξουμε πίεση δύο μεγαλύτερων κομμάτων…».

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος αποτελεί δέσμευση του ίδιου να φέρει στο κόμμα υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων, δηλαδή ένα κόμμα του 16-18%. «Αυτή είναι η δική μου δέσμευση. Και μου λέγανε, περιπαικτικά μου λέγανε, και γιατί δεν λες τριπλασιασμό και τους έλεγα με συγχωρείτε πάρα πολύ, λέω αυτό που μπορούμε. Και έδειξε η Metron Analysis ότι αυτό είναι κοντά. Γιατί στις δεύτερες εκλογές εμείς θα ανεβαίνουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει. Εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες εκλογές χωρίς απλή αναλογική το σημείο της συνάντησης μπορεί και να είναι σημείο όπου εμείς είμαστε πάνω».

«Μπροστά σε όλα τα προβλήματα έδειξε καθυστέρηση η κυβέρνηση»

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ένας άνθρωπος που είναι 21 χρόνια στην πολιτική ζωή και με παρουσία σε σημαντικά υπουργεία, μπορεί να φέρει την ανανέωση, «γιατί πρέπει να έχει απόψεις, δεξιότητες και αποφασιστικότητα». «Έχω κριθεί γι’ αυτά και αν ρωτήσετε έναν πολίτη που με στηρίζει, θα σας πει κάτι από όλα αυτά, θα σας έδινε ορισμένα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν σε μένα να λέω τώρα, δεν κάνω ακόμα μια θητεία για να αποχωρήσω, έτσι, αλλά είμαι εδώ και λέω ότι εγώ μπορώ να κάνω όλα αυτά τα οποία υπόσχομαι» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «δειλή και φοβιτσιάρα». «Μπρος σε όλα τα προβλήματα έδειξε καθυστέρηση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι είχε μιλήσει στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Νοέμβριο του 2020.

«Στους εργαζόμενους εκείνους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που είναι σε συναλλαγή με τον κόσμο. Δεν ακούστηκα. Το κόμμα μου υιοθέτησε την άποψη αυτή τον Μάρτιο – Απρίλιο, ενώ η κυβέρνηση τον Ιούλιο του ’21», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχω τα δυόμιση χρόνια που ήμουν εκεί στην πλάτη μου ως εμπειρία. Δεν μπορώ να σας λέω κουταμάρες. Ήμουν υπέρ της υποχρεωτικότητας. Την κάνανε αργά. Την κατέστρεψαν. Η υποχρεωτικότητα δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι είχε διαφωνήσει με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. «Στην αρχή είχε πει ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας και τώρα λέει ότι δεν υπάρχει. Εγώ συμφωνώ με τη δεύτερη άποψη του και την είχα υποστηρίξει στη Βουλή από πέρσι» υποστήριξε και τόνισε πως «η πανδημία κατέστη πανδημία των ανεμβολίαστων».

«Ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι στη Βουλή»

«Εγώ απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο, σε 11 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες. Δεν κάνω διάκριση. Τι ψήφισες στο ’19, τι ψήφισες το ’15, τι ψήφισες το ’12. Τι ψήφισες στο δημοψήφισμα. Δεν με ενδιαφέρει. Τώρα, δες είμαστε έξι, ίσοι άνθρωποι, δες ποιος είναι αυτός που πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα αλλά και το χώρο του και έλα. Όταν κάναμε το 2004 την ελεύθερη επιλογή έτσι αυτός ήταν ο στόχος. Δεν λέγαμε να έρθουν να μας ψηφίσουν μόνο οι δικοί μας. Λέγαμε να έρθει και από ένα άλλο κόμμα» τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις φήμες για παρασκηνιακή κινητοποίηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας την καλοδέχεται με ενθουσιασμό. «Διότι αυξάνεται η συμμετοχή άρα προοιωνίζεται κάτι καλύτερο για τις βουλευτικές εκλογές και δεύτερον γιατί διαλύονται οι κομματικοί μηχανισμοί. Η συμμετοχή διαλύει τους μηχανισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο συζητήσεων με εξωκομματικά στελέχη, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως «μπορώ να συζητήσω με έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε μετά το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο, παρά με έναν δικό μας που είναι υπουργός της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το κόμμα μας υπό τη δική μου προεδρία, αν με επιλέξουν, θα είναι ένα διαλλακτικό κόμμα. Θα μιλά με τους πάντες» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Είμαι μέτοχος των προσπαθειών που δημιούργησαν και στην Ελλάδα μια κουλτούρα συνεργασίας. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε επιλογή συνεργασίας μας με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΛΑΟΣ, ήμουν εκεί, κυβέρνηση Παπαδήμου. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Βενιζέλος συνεργάστηκε με τον κ. Σαμαρά, ήμουν εκεί. Άρα δεν είμαι αρνητής των συνεργασιών» συμπλήρωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να μην είναι αυτός ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι για τον ίδιο. «Ότι σήμαινε για μένα το 2015 η νίκη της αείμνηστης Γεννηματά. Δεν κέρδισα εγώ το ’15. Κέρδισε η αείμνηστη Γεννηματά» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν το νέο ηγέτη του κόμματος.

«Ηγέτης ο οποίος αντί να κάνει κάτι τη Δευτέρα, το κάνει μετά από πέντε μήνες, εμένα με αποσταθεροποιεί και με αποσυντονίζει και πρέπει ο πολίτης να προσέξει. Αν υπάρχει τέτοιος υποψήφιος, που να υποψιάζεται ότι είναι αναβλητικός να μην τον προτιμήσει» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει ο νέος πρόεδρος του κόμματος να βρίσκεται στη Βουλή. Πρέπει να είσαι βουλευτής, πρέπει να είσαι στις 6 του μηνός εκεί» κατέληξε.

newsbeast.gr