Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ: Στην Τουλούζη θα στεγάζεται το στρατιωτικό διαστημικό κέντρο της συμμαχίας

Η γαλλική πόλη της Τουλούζης θα φιλοξενεί το νέο διαστημικό κέντρο του ΝΑΤΟ. Η απόφαση ελήφθη από το ΝΑΤΟ στις 28 Ιανουαρίου, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία είχε επίσης πιέσει να φιλοξενήσει το κέντρο, το οποίο θα δημιουργηθεί στο CST (Center Spatial de Toulouse), το οποίο θα είναι επίσης η έδρα της στρατιωτικής διαστημικής διοίκησης της Γαλλίας, στην τοποθεσία του εθνικού κέντρου διαστημικών μελετών της Γαλλίας, γνωστό ως CNES.

Το νέο κέντρο θα είναι το 27ο κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για στρατιωτικά κέντρα που εκπαιδεύουν και ηγέτες και ειδικούς από μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες εταίρους. Βοηθούν στην εξαγωγή διδαγμάτων, στην ανάπτυξη δογμάτωνί, στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων, και στη δοκιμή και επικύρωση εννοιών μέσω πειραματισμού.

Το ΝΑΤΟ είπε ότι τα κέντρα «προσφέρουν αναγνωρισμένη εμπειρία που ωφελεί τη Συμμαχία».

Η Γαλλία φιλοξενεί ήδη ένα τέτοιο κέντρο: το Κέντρο Ανάλυσης και Προσομοίωσης Αεροπορικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Λυών-Mont Verdun.

Ο Hervé Grandjean, εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Ένοπλων Δυνάμεων, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «η Τουλούζη είναι η καρδιά της διαστημικής βιομηχανίας και έρευνας στη Γαλλία με το CNES, Airbus, Thales

Η υπουργός των ενόπλων δυνάμεων, Florence Parly, είχε αποφασίσει να δημιουργήσει τη διαστημική διοίκηση στην Τουλούζη, έτσι έχουμε ήδη στρατιωτικό προσωπικό επί τόπου. Η επιλογή του ΝΑΤΟ ήταν λογική, και την καλωσορίζουμε. ”

Ο Françoise Dumas, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε : «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που το ΝΑΤΟ έχει αναγνωρίσει την αξία της Γαλλίας στον διαστημικό τομέα, ιδίως στην περιοχή της Τουλούζης. Αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για την πόλη της Τουλούζης, την περιοχή Occitanie και ολόκληρο το διαστημικό οικοσύστημα που εμφυτεύεται εκεί θα αποτελεί ευρωπαϊκή αναφορά. ”

Ο πρώτος από 42 εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων οι 25 θα είναι Γάλλοι, αναμένεται να φτάσει αυτό το καλοκαίρι, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους έως το 2025.