Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου στο Μεσανατολικό: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν -Χριστοδουλίδη

Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ο οποίος πραγματοποίησε όχι μια, αλλά δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις σήμερα, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, σε χώρες που εμπλέκονται ή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο Μεσανατολικό.

Αρχικά, ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στη Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε για την Κύπρο, που είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Χριστοδουλίδη σημειώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποδέχεται τον Αμερικανό διπλωμάτη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για την βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για τη στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρα «που συνομιλεί με όλους» και για τη βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη, «μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλήφθηκε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με έμφαση στην πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Στις επόμενες ώρες, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τη σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

Τελικά, εκδόθηκε το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιλάμβανε και την Άγκυρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.