Αναστασιάδης : “Η Τουρκία ποτέ δεν συζήτησε ή αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων”

«Αυτό είναι εμφανές στα πρακτικά της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αισθάνεται δικαιωμένος μετά τα πρακτικά που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, ο Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η δικαίωση του κυπριακού λαού.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου από το 1956 και μετά με  την παράνομη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής υπό τουρκική κατοχή το 1983, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να επιδιώκει αυτόν τον στόχο.

«Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποδίδουν ευθύνες σε κανέναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στην ελληνοκυπριακή πλευρά» είπε, προσθέτοντας ότι «ας δούμε ποιος φέρει την ευθύνη αναλύοντας την πορεία της ιστορίας».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το σημερινό κλίμα στο Κυπριακό μπορεί να αντιστραφεί, ο Πρόεδρος είπε ότι οι προσπάθειές μας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τουρκία συζητά την κατάργηση των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «δεν έχει αποδεχτεί ούτε έχει συζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι αυτό φάνηκε στα πρακτικά της συνάντησης με τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση στο Κραν Μοντάνα, όταν έλεγε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε από το όνειρο ότι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις, αυτές ήταν οι γραπτές θέσεις και οι θέσεις των Τούρκων  που σκιαγραφήθηκαν κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος.