Αναστασιάδης: «Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά»

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα πως η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά και «θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών».

«Συνεπώς», ανέφερε, «θεωρώ αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα, που θα περιλάμβανε εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που θα περιλάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».

Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων, μετά το κλείσιμο τους λόγω πανδημίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «από δικής μας πλευράς έχουν δοθεί τα στοιχεία, που θα επέτρεπαν για να προχωρήσουμε».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «από τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας», για να προσθέσει ότι «εμείς επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Όπως συμπλήρωσε εναπόκειται «στην άλλη πλευρά, επιτέλους, να ανταποκριθεί στη δική μας επίδειξη καλής θέλησης».