Αν πίνετε τσάι κάθε μέρα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας κατά 50%

τσάι

Η γήρανση επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα, αλλά είναι κοινός φόβος για τους περισσότερους ότι θα επηρεαστούν από γνωστική εξασθένηση καθώς μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί σε 78 εκατομμύρια έως το 2030 και 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βήματα για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλή κατάσταση είναι λιγότερο σαφές.

Σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ήδη δημοφιλούς ροφήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας στο μισό.

Άνοια: Αν πίνετε τσάι κάθε μέρα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 50%

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, Health & Aging τον Δεκέμβριο του 2016, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησε το εάν η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει επίδραση στην εμφάνιση άνοιας.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 957 συμμετεχόντων από την Κίνα ηλικίας 55 ετών και άνω σε μια μακροχρόνια μελέτη.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τσάι κάθε μέρα είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες για άνοια.

Στην περίπτωση των συμμετεχόντων που φέρουν το γονίδιο APOE e4, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ (μία μορφή άνοιας), όσοι έπιναν τσάι κάθε μέρα είδαν ότι ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης μειώθηκε έως και 86%!

Άνοια και Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τσάι θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος, ανέξοδος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού θα μπορούσε να προσφέρει έναν προσιτό, εύκολο τρόπο για την καταπολεμηθεί η άνοια.

«Παρά τις υψηλής ποιότητας δοκιμές φαρμάκων, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κάποια αποτελεσματική φαρμακολογική θεραπεία για νευρογνωστικές διαταραχές, όπως η άνοια, και οι τρέχουσες στρατηγικές πρόληψης δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές», δήλωσε ο δρ. Feng Lei, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

«Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Τα δεδομένα από την μελέτη μας υποδηλώνουν, ότι ένα απλό και φθηνό μέτρο τρόπου ζωής, όπως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει νευρογνωστικές διαταραχές στα τέλη της ζωής του», πρόσθεσε.

Ο δρ. Feng Lei κατέληξε: «Αν και η μελέτη διεξήχθη σε Κινέζους ηλικιωμένους, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για άλλες φυλές. Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη της άνοιας».

Άνοια: Οποιοσδήποτε τύπος τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού δεν περιορίζονταν μόνο σε έναν τύπο.

Οποιοδήποτε φρεσκο-ετοιμασμένο τσάι (μαύρο, πράσινο και oolong) αποδείχθηκε ότι έχει τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα που βρέθηκαν στην μελέτη.

«Με βάση το τι ξέρουμε μέχρι τώρα, αυτό το μακροπρόθεσμο όφελος από την κατανάλωση τσαγιού οφείλεται στις βιοδραστικές ενώσεις στα φύλλα τσαγιού, όπως οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες, οι θεαρουμπιγίνες και η L-θεανίνη.

Αυτές οι ενώσεις εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και άλλες βιοδραστικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από αγγειακή βλάβη και νευροεκφυλισμό.

Η κατανόησή μας για τους λεπτομερείς βιολογικούς μηχανισμούς είναι ακόμα πολύ περιορισμένη, οπότε χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να βρούμε οριστικές απαντήσεις», επισήμαναν οι ερευνητές.