Αμετάκλητος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την έκπτωση των ενοικίων

Το σχέδιο για μείωση των ενοικίων δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων, υποδεικνύει η ΠΟΒΕΚ σε νέο υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι «ακόμη και αυτός, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου δεν έχει πειστεί, αντιθέτως με πρόσφατες επιστολές προς τους ενοικιαστές του, απαιτεί την πλήρη καταβολή των ενοικίων».

Η Συνομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί το 90% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, επισημαίνει ότι το πρόβλημα των ενοικίων είναι πολύ σοβαρό για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές. Προειδοποιεί μάλιστα ότι έχει προκληθεί ένταση ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, αλλά και ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις».

«Η πανδημία των ενοικίων χρειάζεται επειγόντως εμβόλιο», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΒΕΚ, η οποία επαναφέρει την πρότασή της για προώθηση ενός δίκαιου και ισοζυγισμένου σχεδίου το οποίο να καταμερίζει το κόστος στο κράτος, τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή. Υπογραμμίζεται επίσης ότι «τα προβαλλόμενα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας ή έλλειψης κρατικών πόρων μπορούν και επιβάλλεται να υπερπηδηθούν, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιβίωση των επιχειρήσεων και την όσο το δυνατόν καλύτερη αναχαίτιση και συγκράτηση του εφιάλτη κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας».

Αύξηση της απευθείας στήριξης

Εν τω μεταξύ η ΠΟΒΕΚ ζητά επίσης όπως αυξηθεί το κονδύλι για το σχέδιο απευθείας στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, στα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καταστεί ουσιαστική η κρατική ενίσχυση. Εισηγείται ακόμη όπως αυξηθεί στο διπλάσιο το ύψος της χορηγίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν ένα και μόνο άτομο, οι οποίες αποτελούν το 60% των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Ακόμη, εισηγείται όπως δοθεί χορηγία και στους συνταξιούχους επιχειρηματίες, αφού η απόφαση της κυβέρνησης για εξαίρεσή τους αποτελεί «μια άδικη διάκριση και καταστροφική για αυτή την κατηγορία ζωντανών επιχειρήσεων». Επιπρόσθετα, η ΠΟΒΕΚ ζητά την άμεση κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ, η οποία συζητείται από το 2018, καθώς και την επαναφορά της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα.

Χρηματοδότηση μέσω ΟΧΣ

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση η ΠΟΒΕΚ τονίζει ότι σε περιόδους κρίσης και ύφεσης είναι απαραίτητη η διοχέτευση «φρέσκου» χρήματος στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις για τα μέτρα τα οποία προωθούνται, επισημαίνοντας ότι «η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων είναι ακόμη λαβωμένες από την κρίση του 2013, από υπερδανεισμό και προβληματικούς λογαριασμούς, που αυτομάτως τις θέτουν εκτός κριτηρίων, όρων και εξασφαλίσεων που είναι προαπαιτούμενα από τις τράπεζες για δανειοδότηση». Για το λόγο αυτό η Συνομοσπονδία εισηγείται την «απευθείας εμπλοκή κρατικού τραπεζικού ιδρύματος, όπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις πολιτικές των ιδιωτικών τραπεζών».