Αμερικανικές κυρώσεις στους Συρο-Τουρκμένους τζιχαντιστές του Ερντογάν

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δήλωσε την Πέμπτη 17/8 ότι δεσμεύεται να ασκήσει διώξεις στους δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την ακλόνητη υποστήριξή μας για την προώθηση του σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Σύρων», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωση Τύπου.

Η δήλωση έγινε αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) όρισε δύο φατρίες και τρεις ηγέτες των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ενόπλων οργανώσεων της ισλαμιστικής – φιλοτουρκικής ένοπλης αντιπολίτευσης, γνωστής και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων που κατοικούν στην περιοχή της Εφρίν/Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα σ’τους Κούρδους.

«Μετά από δώδεκα χρόνια τεράστιας ταλαιπωρίας, οι Σύροι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολλά μέρη στη σύγκρουση», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Η OFAC όρισε τη συρο-τουρκμενική ισλαμιστική Μεραρχία Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ (αλ-Αμσάτ), τη Μεραρχία Χαμζά, τον ηγέτη της αλ-Αμσάτ Μοχάμεντ Χουσεΐν αλ Τζασέμ (Αμπού Άμσα), τον μικρότερο αδερφό του Ουαλίντ Χουσεΐν αλ Τζασέμ, τον ηγέτη της Χαμζά Σαΐφ Αμπού Μπακρ και την al-Safir Oto, μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη που ανήκει στον Αμπού Άμσα, για τη διάπραξη «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά του λαού της Εφρίν/Αφρίν, κυρίως εις βάρος των Κούρδων της περιοχής.

«Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσουν τη λογοδοσία για τους δράστες των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία ανεξάρτητα από τον παράγοντα και για την προώθηση της δικαιοσύνης για τα θύματα και τους επιζώντες αυτών των παραβιάσεων», σημείωσε ο Μίλερ.

Νωρίτερα την Παρασκευή (18/8), το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένες «μισθοφoρικές ομάδες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Αφρίν», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση παραμένει ανεπαρκής όσον αφορά τα δικαιώματα του λαού της Αφρίν και για να τερματιστεί αυτή η απελπιστική κατάσταση.

Η al-Amshat και η Hamza είναι δύο συρο-τουρκμενικές φατρίες του SNA που συνδέονται με το ψευδο-“υπουργείο Άμυνας” της αντιπολιτευόμενης ισλαμιστικής φιλοτουρκικής συριακής προσωρινής κυβέρνησης.

Οι πρακτικές των δύο φατριών έχουν επιδεινώσει τα δεινά του λαού του Αφρίν, κυρίως των Κούρδων.

Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι

Οι Τουρκομάνοι ή Τουρκμένοι είναι τουρκικό φύλο εγκαταστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και το Βόρειο Καύκασο (Περιφέρεια της Σταυρούπολης της Ρωσίας).

Μιλούν την τουρκμενική γλώσσα, η οποία είναι καταχωρημένη ως τμήμα του δυτικού (ογουζικού) κλάδου της οικογένειας των τουρκικών γλωσσών, μαζί με τα Τουρκικά, Αζέρικα, Κασκάι, Γκαγκαούζ και Σαλάρ.

Αρχικώς, όλες οι φυλές που δεν αποτελούσαν τμήμα της δυναστικής μυθολογικής παράδοσης των τουρκικών φύλων (για παράδειγμα οι Ουιγούροι, οι Καρλούκοι, οι Καλάχοι και ένας αριθμός άλλων φυλών) ονομάζονταν Τουρκομάνοι.

Μόνο αργότερα αυτή η ονομασία πήρε τη μορφή συγκεκριμένου εθνωνύμου.

Η ετυμολογία του όρου απορρέει από τη λέξη Τουρκ (Türk) συν το σογδιανής προέλευσης πρόσφυμα για την ομοιότητα, -μανοι (-man) ή -μενοι (-men), και σημαίνει μοιάζοντας με Τούρκο ή συν-τούρκος (δηλ. επίσης Τούρκος).

Οι μουσουλμάνοι χρονογράφοι όπως ο Ιμπν Καθίρ, αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο μαζικό εξισλαμισμό 200.000 τουρκογενών οικογενειών το 971 μ.Χ., με αποτέλεσμα να ονομαστούν Τουρκομάνοι από το συνδυασμό των λέξεων Τουρκ και Ιμάν (η πίστη στα αραβικά).

Ιστορικώς, όλοι οι Δυτικοί ή Ογούζοι Τούρκοι ονομάστηκαν Τουρκμένοι ή Τουρκομάνοι.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα οι δύο αυτοί όροι συνήθως περιορίζονται σε δύο τουρκογενείς ομάδες: τους Τουρκμένους του Τουρκμενιστάν και όμορων περιοχών της Κεντρικής Ασίας και τους Τουρκομάνους του Ιράκ και της Συρίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν σε Τουρκομάνους/Τουρκμένους της Συρίας που πολεμάνε για το νεο-οθωμανικό χαλιφάτο του Ερντογάν. Είναι οι ίδιοι που στέλνουν «ατάκτους» στη Λιβύη και παλαιότερα στο Αζερμπαϊτζάν για τον πόλεμο εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

tribune.gr