Αμερικανικές εκλογές: Νέα ανατροπή στην Τζόρτζια – Η Πολιτεία θα επανακαταμετρήσει τις ψήφους

Τράμπ

Η πολιτεία της Γεωργίας (Τζόρτζια) τελικά θα επανακαταμετρήσει τις ψήφους των προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνοντας έτσι τον Ν.Τραμπ που μόλις χθες είχε προϊδεάσει για σημαντικές εξελίξεις στην παραδοσιακά ρεμπουπλικανική πολιτεία, παρά το ότι μετά από ένα αλαλούμ είχαν ανακηρύξει τον Τ.Μπάιντεν νικητή.

Σε δήλωσή του ο Ν.Τραμπ είχε αναφέρει: ” Επικεντρωνόμαστε ότι κάθε πτυχή του συντάγματος κα ιτων νόμων της πολιτείας της Γεωργίας τηρούνται και ότι θα γίνει καταμέτρησει μόνο των νόμιμων ψήφων”.

Ο υπουργός εσωτερικών της πολιτείας Brad Raffensperger ενημέρωσε ότι τις εφορευτικές επιτροπές να προετοιμάσουν την επανακαταμέτρηση ενώ κάλεσε τα κόμματα να αποστείλουν παρατηρητές στους χώρους μέτρησης των ψήφων.

Η επανακαταμέτρηση θα γίνει με την χρήση σκάνερ που διαβάζουν και καταχωρούν τις ψήφους αλλά όμως δεν θα γίνει χρήση διασταύρωσης υπογραφής.

Ο νόμος επιτρέπει αίτηση επανακαταμέτρησης όταν η διαφορά είναι κάτω του 0,5% και στην Γεωργία η διαφορά ήταν ένα προβάδισμα μόλις 0,2 % ή 12,670 ψήφων υπέρ του Τ.Μπάιντεν.