Άλλαξε πορεία το Oruc Reis: Κατευθύνεται και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Νοτιοδυτική πορεία ακολουθεί για ακόμα μία φορά το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και κατευθύνεται και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το πλοίο αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κινείται με ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων.

Άγκυρα για αποχώρηση «Kemal Reis»: Πήγε να προστατεύσει το Barbaros στην Κύπρο
Η φρεγάτα Kemal Reis που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα εμμέσως ομολογεί ότι η φρεγάτα εγκατέλειψε τη συνοδεία του Oruc Reis, που επί ημέρες έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά, με ανάρτησή της στο Twitter, έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.

Turkish Navy frigate TCG KEMALREIS, participating in Operation Mediterranean Shield, has conducted maritime training in the Mediterranean with Turkish Republic of Northern Cyprus Coast Guard units and escorted BARBAROS HAYRETTIN PASA survey ship. https://t.co/fpEpyLSF5s

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 16, 2020

Χθες, Σάββατο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνοδεύει το Oruc Reis -τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX- άλλαξε πορεία.

Σημειώνεται η αποχώρησή του έρχεται λίγο μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, γεγονός επιβεβαιώνει την ελληνική θέση για τα όσα είχαν γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε παραλίγο να συμβεί «ατύχημα», ως απόρροια της τουρκικής παραβατικότητας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis με αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, παρά τα όσα υποστήριζε ο τουρκικός τύπος. Η Αθήνα, μάλιστα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ η οποία συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.