Αλκιβιάδης Στεφανής: Να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε για τη Λιβύη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός ε.α. και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη

«Είναι μία αποστολή δύσκολη γιατί είναι μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων. Πολλά πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει», είπε χαρακτηριστικά για την τραγωδία στη Λιβύη ο Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στο Mega.

«Ξεκινώ με το πολιτικό και διπλωματικό σκέλος, που θα έπρεπε να είχαν διευκρινιστεί πλήρως οι συνθήκες της αποστολής. Στην συνέχεια απαιτείται μία πολύ στενή συνεργασία με τους επί τόπου παίκτες. Αυτή την στιγμή γίνονται ανακρίσεις κι ακούγονται πολλά πράγματα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε», πρόσθεσε.

«Επίσης ένα τεράστιο μέρος της αποστολής είναι και η διαχείριση της κρίσης. Υπήρχε μία σύγχυση στην ενημέρωση για το τροχαίο, θα πρέπει να μιλάει ένας φορέας. Κι αυτός ο φορέας θα πρέπει να είναι απόλυτα έγκυρος και κατατοπιστικός. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για δύο λόγους, ο ένας είναι καθαρά τακτικός και τεχνικός και δεύτερον αν έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Στεφανής απάντησε: «Είναι θετικό που οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν. Η Τουρκία πάντα πριν από συνάντηση θέτει ένα θέμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι συζητήσεις δεν θα φθάσουν σε βάθος, αλλά το κλίμα θα είναι καλό».

Σε ερώτηση για την υποψηφιότητά του, εξήγησε ότι: «Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ. Έχω όραμα ανάπτυξης και προόδου για το Βόρειο Αιγαίο. Θα συνεχίζω να κάνω αυτό που έκανα κι ως υπουργός να φροντίζω την ασφάλεια της περιοχής».

Τέλος, για τις μεταναστευτικές ροές, απάντησε: «Έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και ο λόγος είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων πιστώσεων από την Ε.Ε. για την διαχείριση των μεταναστών, ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο εσωτερικό της ακούγονται ακραίες δεξιές φωνές σχετικά με τους μετανάστες που προσπαθεί να τις χαμηλώσει και ο τρίτος λόγος είναι η σχέση της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και την Ρωσία».