Ακρόπολη: Γίνεται προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης

Τη δυνατότητα να απολαύσουν μια περιήγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να έρθουν σε άμεση επαφή με το μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα έχουν, από δω και στο εξής, άτομα με προβλήματα όρασης μέσω ενός νέου προγράμματος που περιλαμβάνει απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα.

Το εξελιγμένο αυτό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και με την υποστήριξη και χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση δίνει την ευκαιρία στα άτομα με οπτική αναπηρία να «δουν» το θαύμα του Παρθενώνα μέσω της αίσθησης της αφής ακολουθώντας την ειδική διαδρομή, συνεπικουρούμενοι από τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχονται μέσω του ειδικού υλικού.

Πιο συγκεκριμένα η απτική διαδρομή περιλαμβάνει 12 στάσεις επίσκεψης και τέσσερις πληροφοριακούς σταθμούς, όπου βρίσκονται διαθέσιμα ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία και βοηθήματα απτικής μορφής και ειδική εφαρμογή πλοήγησης στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου μέσω κινητού τηλεφώνου, συμβατή σε Android και IOS. Επιπλέον διατίθενται ενημερωτικά φυλλάδια της Εφορείας Πόλης Αθηνών και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης με τα νέα αναστηλωτικά δεδομένα, στη γραφή Braille και σε μεγαλογράμματη γραφή σε 6 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά), ειδικός οδηγός προσβασιμότητας στη γραφή Braille σε 6 γλώσσες, απτική κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου τμε υπομνηματισμό στην ελληνική και αγγλική γραφή Braille, πινακίδα απτικής διαδρομής, απτική μακέτα της Ακρόπολης, δύο πινακίδες με αρχαιολογικά-ιστορικά πληροφοριακά στοιχεία αλλά και προπλάσματα αντιγράφων κιόνων δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού.

Στο μεταξύ το προσωπικό φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης έχει λάβει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να εξοικειωθεί με την υλοποίηση του νέου προγράμματος.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, μέρα χαράς, για το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την Κυβέρνηση. Από τον Ιούλιο 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την καθολική προσβασιμότητα στα ΑμεΑ. Προφανώς η ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά είναι στόχος, σκοπός, στοίχημα για το ΥΠΠΟΑ και τις υπηρεσίες του» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τα σημερινά εγκαίνια του προγράμματος και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019 να κάνουμε πράξη την προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Με την συμπόρευση και την σύμπραξη του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ευχαριστώ στο πρόσωπο του Προέδρου του για την συνεργασία και για τη γενναιοδωρία με την οποία καλύπτει τις πρωτοβουλίες μας στην Ακρόπολη, κατασκευάστηκε ο ανελκυστήρας πλαγιάς, ο οποίος εξυπηρετεί εκατοντάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, καθημερινά και οι νέες οδεύσεις, οι οποίες επιτρέπουν την κίνηση των αμαξιδίων και την απρόσκοπτη βάδιση στους έχοντες οποιαδήποτε μορφή κινητικής αναπηρίας και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα. Δεν είναι όμως μόνο η Ακρόπολη. Στα τρεισήμισι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες και οι αρχαιολογικοί μας χώροι, με προτεραιότητα πάντα τους χώροι, που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γίνονται σταδιακά προσβάσιμοι σε όσο γίνεται περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, με τον Φάρο Τυφλών και με τις άλλες οργανώσεις των συμπολιτών μας, που έχουν προβλήματα οπτικής αναπηρίας. Συνεχίζοντας αυτό το έργο, εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη για τους έχοντες οπτική αναπηρία. Το γεγονός ότι σήμερα η Ακρόπολη γίνεται προσβάσιμη ακόμα από μία ομάδα συμπολιτών μας, για εμάς είναι μία τεράστια ικανοποίηση και μία πολύ μεγάλη χαρά. Στο πρόσωπο της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών ευχαριστώ όλο το προσωπικό για την ευαισθησία και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα της προσβασιμότητας χωρίς καμία παρέκκλιση από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, χάρη στην χορηγία του οποίου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, επισήμανε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται ως φυσική συνέχεια και συμπλήρωμα των παρεμβάσεων που προηγήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια: Τον φωτισμό της Ακρόπολης με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ, που βραβεύτηκε διεθνώς, τις νέες διαδρομές για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τον ανελκυστήρα πλαγιάς που κατέστησαν τον Ιερό Βράχο προσβάσιμο σε όλους. «Ο καινούριος συμβολισμός, τον οποίο ενισχύουμε πλέον με τη δράση για την προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τους ξένους επισκέπτες, καθώς η μεγαλογράμματη γραφή είναι μεταφρασμένη σε έξι γλώσσες. Για το Ίδρυμα Ωνάση η πρόσβαση στον πολιτισμό, την υγεία και την παιδεία είναι υψίστης σημασίας και υπογραμμίζει ότι για μας μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος Μαρία Τζεβελέκου, υπογράμμισε την σημαντικότητα του έργου εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό της για το τελικό αποτέλεσμα : «Ένα από τα στολίδια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι επιτέλους καθολικά προσβάσιμο. Είναι ένα τεράστιο βήμα για μία πραγματικά συμπεριληπτική κοινωνία όπου η αναπηρία δεν θα δημιουργεί στερεότυπα αλλά κανάλια συνεργασίας και ουσιαστικής επικοινωνίας. Αυτό το σύγχρονο έργο, είναι προσπάθεια και αποτέλεσμα ανθρώπων που είχαν πίστη και δούλεψαν σκληρά για να μπορέσουμε σήμερα εμείς να περιηγηθούμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αυτόνομα, με αξιοπρέπεια για να θαυμάσουμε τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς μας. Ελπίζω αυτό το έργο να είναι η αφετηρία για μια σειρά από τέτοιες δράσεις και κάθε αρχαιολογικός χώρος να γίνει προσβάσιμος, να έχουμε και για την πολιτιστική μας κληρονομιά τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης.»