Ακρίβεια: Μείωση τιμής τουλάχιστον 5% σε προϊόντα επιλογής των προμηθευτών

Μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες σε προϊόντα επιλογής των προμηθευτών

Οι τρεις παρεμβάσεις στην τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ εστιάζονται και στη μείωση τιμών στο ράφι, αλλά κυρίως στον έλεγχο της αισχροκέρδειας, σύμφωνα με την ερτ.

Σύμφωνα με την πρώτη παρέμβαση
Οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επιλέξουν ένα ή περισσότερα τρόφιμα ή είδη νοικοκυριού και σε αυτά τα προϊόντα να κάνουν μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Εάν το κάνουν αυτό, τότε το προϊόν που θα επιλέξουν στο ράφι θα το υποδεικνύουν, Θα το βλέπουν οι καταναλωτές με ένα ταμπελάκι που θα λέει μόνιμη μείωση τιμής. Όσοι δεν το κάνουν, όπως ακριβώς το αναφέρει η τροπολογία, θα έχουν πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Δύο ακόμα υποχρεώσεις των μεγάλων αλυσίδων
Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ πρέπει κάθε εβδομάδα να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.

Επιπλέον θα πρέπει όποτε αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι χονδρικής από τους προμηθευτές, αυξάνονται δηλαδή οι τιμές, θα πρέπει να ενημερώνεται το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για να δουν αν υποκρύπτεται περίπτωση αισχροκέρδειας.