Ακραία προκλητικός ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά – Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου

Με το πέρας του δείπνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε στην ένταση που σημειώθηκε μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο.

Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Επανέλαβε, μάλιστα, την απειλή του ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», αυτή τη φορά από Ευρωπαϊκό έδαφος:

«Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Όποιος μας ενοχλεί, μας επιτίθεται, εμείς θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά. Όπως εσείς καταλαβαίνετε, έτσι κι αυτοί έχουν καταλάβει σε τι αναφερόμαστε».

 

Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζητά από τον Ερντογάν ο Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του ζήτησε να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου -τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες- που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.