Ακάρ: “Οι ΤΕΔ βρίσκονται και θα βρίσκονται στην Κύπρο ως εγγυητές ασφαλείας”!

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ προέβη σε δηλώσεις για διάφορα εσωτερικά θέματα της χώρας του αλλά και για την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) στην Κύπρο, δίνοντας για μια ακόμη φορά την δική του στρεβλωμένη και ανυπόστατη ερμηνεία, λέγοντας τα εξής:

“Είναι εξαιρετικά λάθος να ερμηνεύουμε την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους που δεν αντικατοπτρίζονται στα γεγονότα.Το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα για την Τουρκία. Οι ΤΕΔ βρίσκονται στην περιοχή ως εγγυητής στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών και θα συνεχίσουν να βρίσκονται».

Ο Ακάρ παρευρέθηκε στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Gazi Orduevi με αφορμή την 1η Αυγούστου, την Ημέρα Κοινωνικής Αντίστασης και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ.

Αναφέροντας ότι ολόκληρο το έθνος έχει συγκλονιστεί βαθιά από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μαύρη Θάλασσα και τις πυρκαγιές στο νότο, ο Ακάρ είπε: «Είμαστε σε βαθιά θλίψη. Τα δάση και τα φυσικά μας περιουσιακά στοιχεία είναι ο εθνικός μας πλούτος. Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον χαμό τους»

Δηλώνοντας ότι ως TΕΔ, συνεχίζουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να ανακουφίσουν τα δεινά μαζί με άλλα υπουργεία και ιδρύματα και να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο Akar εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Γιορτάζοντας την 450η επέτειο από την κατάκτηση της Κύπρου, την 63η επέτειο της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης της ΤΔΒΚ και την 45η επέτειο της Διοίκησης των Σωμάτων Ασφαλείας της ΤΔΒΚ, την «Ημέρα Κοινωνικής Αντίστασης» των Τουρκοκυπρίων και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της ΤΔΒΚ ο Akar είπε:

“Με την Ειρηνευτική Επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από 47 χρόνια, τα βάσανα όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων αλλά και των Ελληνοκυπρίων τερματίστηκαν και η ειρήνη και η ηρεμία ήρθαν στο νησί. Το περιβάλλον ειρήνης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της Ειρηνευτικής Επιχείρησης συνεχίζεται.»

«Το Κυπριακό είναι το εθνικό ζήτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των 84 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Χρησιμοποιώντας τη φράση “Βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο με το 1974”, ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες εγγυήτριες στο πλαίσιο των συμφωνιών λέγοντας:

“Η Ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραιτηθούν από το να γίνει η νομιμότητα της παρουσίας μας στην Κύπρο θέμα συζήτησης με διαφορετικές ερμηνείες. Περιμένουμε να τηρήσουν τις συμφωνίες που καθορίζουν το σημερινό status quo στο νησί. Ίση κυριαρχία, ίσο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού και αποδοχή της ύπαρξης και της νομιμότητας του τουρκικού λαού στο νησί μαζί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι θεμελιώδεις αρχές. Για να τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες και να γίνει μόνιμη η ειρήνη και η ηρεμία, αυτό πρέπει να διασφαλιστεί, να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί από τους Έλληνες και τους Έλληνοκύπριους”.

Υπενθυμίζοντας ότι έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες και διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια για λύση στο νησί, ο Ακάρ είπε:

“Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί μόνιμη λύση στο νησί με οποιονδήποτε τρόπο με αυτούς τους όρους. Επομένως, πρέπει να εγκαταλειφθούν. Είναι απαραίτητο για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την ελληνοκυπριακή πλευρά, να εγκαταλείψει τη στάση της και να υιοθετήσει μια πιο ειρηνική, προσανατολισμένη στη λύση και θετική προσέγγιση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με προκλητική ρητορική. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι μια ισότιμη και κυρίαρχη λύση δύο κρατών στο νησί είναι απαραίτητη για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα”.

Δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν στο πλαίσιο των εξαγγελιών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Ακολουθήσαμε μια θετική ατζέντα από την αρχή, είχαμε μια εποικοδομητική προσέγγιση, θέλαμε ειρήνη, λύση και ηρεμία. Διατηρούμε ακόμη αυτήν τη στάση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και την Ελλάδα και οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να το αφομοιώσουν και να παράσχουν υποστήριξη”.

Συνοψίζοντας, αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτό το status quo και την ασυμβίβαστη στάση το συντομότερο δυνατόν, να αξιολογήσει την πρόταση λύσης 6 σημείων μας με θετική προσέγγιση και να συμβάλει στην άφιξη της διαρκούς ειρήνη και ηρεμία στο νησί κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Εκφράζοντας την άποψη ότι περιμένει από τρίτους παράγοντες να είναι αντικειμενικοί και να προσεγγίζουν τα ζητήματα στο πλαίσιο της λογικής ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

” Αναμένουμε από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τους τύφλωση και να ανοίξουν τα μάτια τους και να συμβάλουν στη λύση σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα το συντομότερο δυνατό.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν ρόλο διευκόλυνσης αντί να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτά τα ζητήματα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το Κυπριακό για δικό τους όφελος. Το περιμένουμε αυτό.

Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τα δικά μας ή των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, και δεν θα συγχωρήσουμε ένα τετελεσμένες ενέργειες με κανέναν τρόπο. Επομένως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο μυαλό όλων ότι κάθε λύση που δεν περιλαμβάνει Τουρκοκύπριους και Τουρκία δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει”

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων της με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε σχέσεις καλής γειτονίας, ο Ακάρ είπε:

«Υπερασπιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το ζήτημα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, την προστασία των ίσων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, και τον καθορισμό της δίκαιης κατανομής των πόρων με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών ».

Τέλος, επικρίνοντας την ”συμπεριφορά” της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες στο Αιγαίο, ο ”ανθρωπιστής” Ακάρ είπε:

«Είναι πραγματικά ντροπή που οι Έλληνες γείτονές μας σπρώχνουν ανήμπορους ανθρώπους, παιδιά, γυναίκες και βρέφη, που έχουν γίνει πρόσφυγες, μετανάστες και συμμετέχουν σε κάθε είδους απάνθρωπες δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατόν να τα κρύψετε. Αυτά φαίνονται. Παρά την αντιπροπαγάνδα, ακόμη και η ΕΕ αισθάνεται την ανάγκη να διερευνήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

ΠΗΓΗ