Ακάρ: Η Ελλάδα βλάπτει την αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό άμυνας και στρατηγικής M5, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε αξιολογήσεις για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το θέμα των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και της προμήθειας του Συστήματος Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας Μεγάλης Εμβέλειας (S-400), ο Ακάρ επεσήμανε ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που συναντούν οι δύο χώρες είναι ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Δηλώνοντας ότι οι σχέσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω των εξελίξεων στη Συρία και ζητημάτων όπως η προμήθεια των S-400, ο Ακάρ είπε:

«Επιπλέον, η προσέγγιση των ΗΠΑ προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις FETO και PKK/PYD-YPG προκαλεί αυξημένη ευαισθησία στο τουρκικό κοινό και δυσπιστία προς τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό λάθος να αξιολογήσουμε τις στρατιωτικές μας σχέσεις μόνο στο πλαίσιο της Συρίας και της προμήθειας S-400. Οι ΗΠΑ, αντί να λύσουν αυτά τα ζητήματα με τρόπο που αρμόζει στους δύο συμμάχους, έλαβαν αποφάσεις που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μας. Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης των ζητημάτων μέσω διαλόγου σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας».

«Η προμήθεια των S-400 δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα»

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό σοβαρή αεροπορική και πυραυλική απειλή, ο υπουργός Ακάρ είπε ότι «η προμήθεια των S-400 δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη». χρησιμοποίησε τις φράσεις.

Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι παρά τις πολλές προσπάθειες της Τουρκίας να καλύψει την ανάγκη για περιφερειακό σύστημα αεράμυνας και πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, δεν είναι δυνατή η προμήθεια αυτών των συστημάτων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις σχέσεις της με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ως ατού»
Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Συρία, ο Ακάρ είπε: “Όταν ερχόμαστε στο θέμα της Συρίας, βλέπουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, αφενός, συνεχίζει τη συνεργασία της με την Τουρκία στο σχήμα της Αστάνα, αφετέρου παρατηρείται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με το καθεστώς για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί τις σχέσεις της με την τρομοκρατική οργάνωση ως ατού”. έκανε την εκτίμησή του.

Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της και διατηρεί τον διάλογο με τη Ρωσία για περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στη Συρία και τον Καύκασο.

SİHA πωλούνται στην Ουκρανία

Σ ερώτηση για την αντίδραση της Ρωσίας στα SİHA που πούλησε η Τουρκία στον ουκρανικό στρατό και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ απάντησε δηλώνοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω διαλόγου.

Ο Ακάρ συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Τονίζουμε ότι η κρίση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε κάθε είδους διεθνείς πλατφόρμες. Πραγματοποιεί διάφορες δραστηριότητες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των SİHA που πωλούνται προς την Ουκρανία. Η προμήθεια και χρήση αυτών των συστημάτων από την Ουκρανία είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτά τα συστήματα που έχει εξάγει. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είναι η χώρα της «Εταιρικής Σύμπραξης Ενισχυμένων Ευκαιριών» του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας αποτελεί ένα από τα σημεία του «Σχεδίου Χώρας Ατομικής Εταιρικής Σχέσης του ΝΑΤΟ». Ως χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία συμβάλλει στην αύξηση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο διμερών και ΝΑΤΟ».

«Η προσδοκία μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα κόψουν την υποστήριξή τους στο PKK/YPG»
Όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στο PKK/YPG, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar είπε: “Αντί να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG, περιμένουμε να συνεργαστεί με την Τουρκία, η οποία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος για σχεδόν 70 χρόνια”.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βλάπτει την αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία, ο Ακάρ είπε:

“Περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από μονομερείς πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ έναντι κάθε είδους απειλών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και στη μετανάστευση. Στο ίδιο μέτωπο, είμαι της άποψης, ότι η Ελλάδα που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, πρέπει να στηρίξει την Τουρκία αλλά βλάπτει την αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ».