Άγρια κόντρα Κλούνεϊ-Ορμπάν για Σόρος και ανθρώπινα δικαιώματα

Σε συνέντευξή του στο GQ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ μίλησε για τα γυρίσματα της επερχόμενης sci-fi ταινίας του «The Midnight Sky», στην οποία παίζει έναν επιστήμονα σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο.

«Δεν ήμασταν στη μέση μιας πανδημίας όταν συνέβη, αλλά υπήρχαν ακόμα αυτά τα στοιχεία για το πόσο μίσος και θυμό βιώνουμε αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο.

»Δείτε τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία ή τον Ορμπάν στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Κλούνεϊ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Αμάλ Αλαμουντίν, δικηγόρο που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έστω και με μια σχετική καθυστέρηση, η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε, όπως ανέφερε το Reuters, αποκαλώντας τα σχόλια του Κλούνεϊ ανόητα.

«Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας καλός ηθοποιός, οπότε αξίζει τον σεβασμό, αλλά κανείς δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζει σαν παγκόσμια πολιτική αυθεντία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Τάμας Μέντζερ σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Έχει ανθρώπους να ψιθυρίζουν στα αυτιά του», προσέθεσε με νόημα.

«Άνθρωπος του Σόρος ο Κλούνεϊ»

Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τον ηθοποιό ότι είναι ανδρείκελο στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, τον οποίο ο Βίκτορ Ορμπάν κατηγορεί ότι συνωμοτεί εναντίον της κυβέρνησής του μέσω των ΜΚΟ που χρηματοδοτεί και ότι ενθαρρύνει τη μετανάστευση.

«Ο Σόρος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί εναντίον της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

»Προκαλεί αγανάκτηση το ότι υπάρχουν ηθοποιοί που δίνουν με αυτόν τον τρόπο τη μάχη του Σόρος», δήλωσε ο Ορς Φάρκας, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διάφορα ΜΜΕ, φιλικά προς τον Όρμπαν, δημοσίευσαν μια φωτογραφία όπου διακρίνεται ο Τζορτζ Κλούνεϊ με τον γιο του Τζορτζ Σόρος, Αλεξάντερ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε την Τρίτη στον ιστότοπο 24.hu ότι «είχε συναντηθεί με τον Τζορτζ Σόρος μία και μοναδική φορά, σε μια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταναστευτική κρίση, στην οποία παρίστατο επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Συναντήθηκα επίσης με τον γιο του Άλεξ μία φορά, σε μια εκδήλωση στο Νταβός.

»Επομένως, η μηχανή προπαγάνδας του Ορμπάν ψεύδεται», συμπλήρωσε ο Κλούνεϊ.

«Δεν περιμένω αυτή η απάντηση να εμφανιστεί στους περισσότερους ενημερωτικούς ιστότοπους της Ουγγαρίας, καθώς διευθύνονται από το καθεστώς Ορμπάν και τους στενούς συμμάχους του, ωστόσο η φωνή μου θα ακουστεί», τόνισε.