Αγωνία για την τύχη του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στην Μαριούπολη

Εντείνεται η αγωνία για την τύχη του Έλληνα προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της ισοπεδωμένης -από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς- πόλης.
Η οικογένεια του Έλληνα διπλωμάτη, με καταγωγή από τη Κώ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από το υπουργείο Εξωτερικών να βρεθεί τρόπος ασφαλούς επαναπατρισμού του. Σήμερα ο Έλληνας πρόξενος προφυλάσσεται μαζί με άλλους διπλωμάτες σε καταφύγιο του ΟΑΣΕ και μέχρι στιγμής όλοι τους είναι απολύτως ασφαλείς και καλά στην υγεία του.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό , δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες» δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω, η αδελφή του Έλληνα διπλωμάτη κυρία Αμαλία Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας πως βασικό προβληματισμό αποτελεί το γεγονός, πως δεν διαφαίνεται να υπάρχει στην παρούσα φάση έξοδος διαφυγής «Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Ανδρουλάκη.

Αν και έχουν διαρρεύσει στον τύπο διάφορα σενάρια για το πως θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί ο Έλληνας γενικός πρόξενος, προς το παρόν επικρατεί στασιμότητα λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στην Μαριούπολη.
Πάντως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, γίνονται προσπάθειες προσέγγισης του καταφυγίου του ΟΑΣΕ από τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα στους εγκλωβισμένους διπλωμάτες.
Την ίδια ώρα η επικοινωνία γίνεται με το «σταγονόμετρο» αφού στην πόλη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόλα αυτά, την Πέμπτη ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, μίλησε με την οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημέρωσε πως είναι καλά στην υγεία του.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές μόνο χαμένους. Είμαστε συγκινημένοι. Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή. Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος και μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι πολύγλωσσος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Καλές είναι οι προσευχές και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση αλλά δεν βοηθούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει» τόνισε η κυρία Ανδρουλάκη,ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να ενεργήσουν ώστε να επιστρέψει άμεσα πίσω με ασφάλεια, καθώς δεν διαφαίνεται καμία σύντομη διπλωματική λύση του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε βίντεο από Radio Proto 91.5: