Άγιον Όρος: «Βούλιαξε» από προσκυνητές – Μέχρι τη Μ. Παρασκευή δεν δέχεται άλλους επισκέπτες

Μετά από τρία χρόνια απαγορεύσεων και περιορισμών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Άγιον Όρος, για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Σύμφωνα με το Voria.gr, μόνο το περασμένο Σάββατο του Λαζάρου, 900 άτομα έφτασαν με τα πλοία της γραμμής και τα θαλάσσια ταξί, ενώ δεν δίνονται πλέον παρά ελάχιστα και κατ΄εξαίρεση διαμονητήρια, καθώς μοναστήρια, σκήτες και κελλιά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους επισκέπτες.

Η κατάνυξη και η ηρεμία που αποπνέει το Όρος σε συνδυασμό με το βυζαντινό τυπικό στις ακολουθίες και τις λειτουργίες, οδηγεί πολλούς προσκυνητές να το επιλέγουν για το Πάσχα.

Η πλειονότητα των επισκεπτών είναι φέτος Έλληνες, ενώ από τις ξένες εθνικότητες, όπως αναφέρουν πηγές από την Αθωνική Πολιτεία, ξεχωρίζουν οι Ρουμάνοι που φτάνουν οργανωμένα, ακόμη και με γκρουπ τουριστικών γραφείων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που γινόταν… απόβαση Ρώσων προσκυνητών, φέτος ελάχιστοι Ρώσοι θα βρεθούν στον Άθω, κυρίως όσοι διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Η πληρότητα στα καταλύματα των μοναστηριών, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες, κυρίως όσοι θέλουν να ζήσουν την Ανάσταση μέσα σε κλίμα γιορτινό, με κωδωνοκρουσίες που ακούγονται σε όλη τη χερσόνησο του Άθω.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα πλήθος πιστών αναμένονται στα μοναστήρια για τις λιτανείες των εικόνων.

Την Τρίτη του Πάσχα ακολουθούν οι λιτανείες εικόνων από άλλες μονές με προεξάρχουσες αυτές της Παναγίας Πορταΐτισσας από την Ιερά Μονή Ιβήρων και της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.