Αυτός είναι ο αριθμός του πληθυσμού των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο

Όπως περιγράφει παρακάτω λεπτομερώς ο Avery Koop του Visual Capitalist, ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων συνέχισε να αυξάνεται το 2021, αυξάνοντας κατά 3%. Την ίδια περίοδο, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε επίσης κατά 18%.

Αυτός ο χάρτης χρησιμοποιεί δεδομένα από την απογραφή δισεκατομμυριούχων της Wealth-X για να απεικονίσει πού ζουν οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου και αναλύει τον συλλογικό τους πλούτο.

Δισεκατομμυριούχοι ανά περιοχή

Θα ξεκινήσουμε κάνοντας ζουμ για να δούμε πώς κατατάσσονται οι διάφορες ήπειροι και περιοχές του κόσμου όσον αφορά τον πληθυσμό των δισεκατομμυριούχων τους.

Η Βόρεια Αμερική φιλοξενεί τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, αξίας 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ, όπως είναι αναμενόμενο, αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα αυτού του πλούτου, με 975 δισεκατομμυριούχους και συλλογική καθαρή αξία 4,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Σε περιφερειακούς όρους, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη αυξάνεται ταχύτερα, με αύξηση 22% σε ετήσια βάση το 2021. Αντίθετα, η ετήσια μεταβολή στη Μέση Ανατολή ήταν -12,5%.

Η Ασία πλησιάζει προς την Ευρώπη, κατέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 26,5% της Ευρώπης.

Ο πλούτος στην Αφρική θα είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείται τα επόμενα χρόνια. Αν και φιλοξενεί μόνο 46 δισεκατομμυριούχους επί του παρόντος, η μεταβολή του πλούτου των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά σχεδόν 17% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, ενώ δεν ζουν πλέον εκεί, αρκετοί από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου προέρχονται αρχικά από αφρικανικές χώρες.

Δισεκατομμυριούχοι ανά χώρα

Τώρα, ας δούμε την κατάταξη αναλυτικά ανά τις 15 κορυφαίες χώρες:


Η Κίνα είναι προφανώς δεύτερη σε πλούτο δισεκατομμυριούχων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με διάσημους δισεκατομμυριούχους όπως ο Zhang Yiming (44,5 δισεκατομμύρια δολάρια) της TikTok και ο Zhong Shanshan (67,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ο πλούτος του οποίου προέρχεται κυρίως από τις βιομηχανίες φαρμάκων και ποτών.

Τούτου λεχθέντος, ο πλούτος των Κινέζων δισεκατομμυριούχων μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά 2% πέρυσι. Η Ινδία ήταν αυτή που βγήκε στην κορυφή όσον αφορά την ανάπτυξη, βλέποντας αύξηση 19% το 2021.

Δισεκατομμυριούχοι ανά πόλη

Εξετάζοντας τις πόλεις, η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους -με 13 νέους δισεκατομμυριούχους κατοίκους πέρυσι- και ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ.

Πλούτος δισεκατομμυριούχων το 2022

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν σημαντική δύναμη και επιρροή, όχι μόνο επειδή ο συλλογικός τους πλούτος ισοδυναμεί με το 11,8% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στις πρόσφατες ειδήσεις για τους δισεκατομμυριούχους, ο πλούτος του Gautam Adani έχει εκτοξευθεί, με πιο πρόσφατο αποτέλεσμα να φτάσει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ωστόσο, δεν κρατούν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι τον πλούτο τους. Ο ιδρυτής της Patagonia, Yvon Chouinard, μεταβίβασε πρόσφατα την ιδιοκτησία της εταιρείας του σε έναν οργανισμό που μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την τελευταία δεκαετία, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει σημαντικά τις περιουσίες τους, με τον πλούτο να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση του αριθμού των ίδιων των δισεκατομμυριούχων. Σύμφωνα με την Wealth-X, η συλλογική καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά το εκπληκτικό 90% τα τελευταία 10 χρόνια.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση είναι συχνά πιο ευμετάβλητη. Με τις αγορές να παραπαίουν το 2022, το Bloomberg ανέφερε ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν το ποσό ρεκόρ των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόλις τελειώσει η χρονιά και βγουν οι τελικοί αριθμοί, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο των δισεκατομμυριούχων σε σύγκριση με την πιο μακροπρόθεσμη τάση.