Αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο φοροελέγχων

Τις προτεραιότητες της φορολογικής Αρχής παρουσίασε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016, σημειώνει το usay.gr.

Εξάλλου, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι πήγε καλύτερα από ότι αναμενόταν, η ανταπόκριση στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, ενώ σημείωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί και ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας, με διασταύρωση δεδομένων από πιστωτικά ιδρύματα και φορολογικές δηλώσεις. Η σχετική εφαρμογή θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στις υπηρεσίες.

Παράλληλα, μίλησε για την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την οποία, όπως είπε, αν χρειαστεί θα αναληφθούν και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πάταξη του λαθρεμπορίου με αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα και πρόσθετη ιχνηθέτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2016 αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στο χώρο του καπνού (40% αύξηση των ελέγχων σε σχέση με το 2015, 325% αύξηση των προστίμων, 40% αύξηση στις κατασχέσεις ) και των καυσίμων (12.018 έλεγχοι το 2016 έναντι 8.859 το 2015).