Αυτό θα κάνουν οι Ολλανδοί για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα

Μηχανήματα που μιμούνται τους οπαδούς του ποδοσφαίρου αναμένεται να ρίξουν φως στη μόλυνση από αέρος για τον κορονοϊό και να οδηγήσουν μελλοντικά στην επαναφορά του κόσμου στα γήπεδα έστω σταδιακά, τουλάχιστον όσον αφορά την Ολλανδία.

Επιστήμονες και προσωπικό από το εθνικό αθλητικό κέντρο Papendal και το γήπεδο Johan Cruijff Arena στο Άμστερνταμ θα ερευνήσουν την εξάπλωση αερολυμάτων – μικροσκοπικά σταγονίδια – σε στάδια και άλλες τοποθεσίες για να μετρήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού σε πλήθος. Το Ινστιτούτο Υγείας RIVM ανέκαθεν υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αερολύματα είναι καθοριστικά για την εξάπλωση του ιού. Αυτό αμφισβητείται από επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν που διεξάγουν τη μελέτη μεγάλης κλίμακας.

Υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ότι πολύ μικρά σταγονίδια σάλιου μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και σε απόσταση τουλάχιστον ενός μισού μέτρου. «Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στους λάτρεις των αθλημάτων και στους θεατές σε ένα γήπεδο ή σε αθλητική αίθουσα», δήλωσε εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας στον τηλεοπτικό οργανισμό NOS. Το επίκεντρο της έρευνας είναι να μάθουμε για την πυκνότητα του αερολύματος και για πόσο χρονικό διάστημα επιβιώνει ο ιός στα σταγονίδια.

Το στάδιο Johan Cruijff στο Άμστερνταμ θα είναι ο χώρος δοκιμών για την έρευνα, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη. «Είμαστε το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ολλανδία και στο εξωτερικό που συνεργαζόμαστε για αυτές τις δοκιμές για να καταγράψουμε τους κινδύνους για το κοινό και τους παίκτες», δήλωσε εκπρόσωπος του γηπέδου. Για το σκοπό αυτό, το γήπεδο είναι εξοπλισμένο με τεχνητές αερογεννήτριες που μιμούνται θορυβώδεις οπαδούς ποδοσφαίρου που πετούν δυνητικά αερολύματα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.