Αυτό είναι το βότανο με τις πανίσχυρες ιδιότητες θεραπείας

Η μαγνόλια ή μανόλια (Magnolia officinalis) είναι ένα δέντρο με όμορφα αρωματικά άνθη, τα οποία μαζί με το φλοιό χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην παραδοσιακή κινέζικη και γιαπωνέζικη ιατρική.

Μερικές από τις πιο συχνές χρήσεις της αφορούν την ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών, του άγχους, αλλεργιών, κλπ, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Νευρολογικές παθήσεις

Ο φλοιός της μαγνόλιας φαίνεται να δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η νόσος του Alzheimer.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως οι πολυφαινόλες της μανόλιας έχουν σημαντική αγχολυτική δράση, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ενεργοποίηση του υποδοχέα γ-αμμαμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην ηρεμία και χαλάρωση του οργανισμού.

Ο μηχανισμός αυτός δράσης μπορεί να συνδέεται και με την ευεργετική δράση της μανόλιας όσον αφορά την καλύτερη ποιότητα ύπνου και αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Οι πολυφαινόλες της μανόλιας μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και των μεταβολιτών της στον εγκέφαλο, καθώς και να ρυθμίσουν τα επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να δρουν αντικαταθληπτικά.

Τέλος, υπάρχουν επίσης δεδομένα που υποστηρίζουν πως ο φλοιός της μαγνόλιας μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer.

Φλεγμονώδεις παθήσεις

Ο φλοιός της μανόλιας είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως η μανολόλη και η χονοκιόλη, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για την υγεία ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μανόλιας συμβάλει στη μείωση του πόνου, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της φλεγμονής στο σώμα (πχ. πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες).

Γαστρεντερικές παθήσεις

Ο φλοιός της μαγνόλιας χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της παραδοσιακής ιατρικής για την ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών και επιστημονικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές αυτές ικανότητες. Συγκεκριμένα, τα συστατικά της μαγνόλιας έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους λείους μύες της γαστρεντερικής οδού και να μειώνουν τις κράμπες και τους μυϊκούς σπασμούς.

Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα πως ο φλοιός της μαγνόλιας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας σε ανθρώπους, όπως το κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με μελέτες.

Καρκίνος

Η μανολόλη και η χονοκιόλη, δύο από τα κύρια συστατικά του φλοιού της μαγνόλιας, έχουν παρουσιάσει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η χονοκιόλη, σύμφωνα με μελέτες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό παράγοντα, καθώς έχει παρουσιάσει ευεργετικά αποτελέσματα in vitro στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικού όγκου στον μαστό, το ήπαρ, το δέρμα, το παχύ έντερο και τον εγκέφαλο.

Η μανολόλη έχει επίσης βοηθήσει στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικού όγκου σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση της μανόλιας;

Η χρήση μαγνόλιας θεωρείται ως επί το πλείστον ασφαλής, με εξαίρεση την περίπτωση της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και ατόμων που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (αντιπηκτικά και ηρεμιστικά), η οποία μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με το βότανο.