Αυτά τα συμπτώματα… δείχνουν άνοια!

Η δυσκολία συντονισμού αποτελεί σημάδι εξασθένισης του εγκεφάλου

Το περπάτημα είναι γνωστό για τις ευεργετικές του δράσεις στο σώμα μας, έχει όμως οφέλη και για την υγεία του εγκεφάλου.

Αν δυσκολεύεστε να συνδυάσετε το βάδισμα και την ομιλία, ενδεχομένως αυτή η παρατήρηση να αποτελεί σημάδι γνωστικής εξασθένισης.

Πιο συγκεκριμένα, στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι η αδυναμία ταυτόχρονης εκτέλεσης εργασιών, ακόμα και των πιο απλών, αποτελεί προάγγελο επικείμενης άνοιας και μια νεότερη μελέτη το επιβεβαιώνει, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η ικανότητα εξασθενεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο.

Με το γήρας, η ικανότητα του εγκεφάλου να χειρίζεται ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες μειώνεται. Η ικανότητα λοιπόν της ταυτόχρονης ομιλίας και βαδίσματος, σύμφωνα με τη μελέτη, αρχίζει να εξασθενεί μια δεκαετία νωρίτερα, στα 55 χρόνια δηλαδή ενός ατόμου, παρά στα 65. Αυτή η αδυναμία θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη και για τη σωματική ακεραιότητα των ηλικιωμένων, λόγω των ενδεχόμενων πτώσεων από την απουσία συντονισμού.

Υπάρχουν, όμως, διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των δεξιοτήτων αυτών και οι περισσότεροι σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου.