Αυτά είναι τα πιο επισκέψιμα μουσεία του κόσμου

Το 2021, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και η Εθνική Πινακοθήκη επέστρεψαν στις θέσεις έξι και επτά. Ειδικά η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών της καθώς τα ταξίδια επανέρχονταν. Το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο είχε ακόμη υψηλότερο ρυθμό αύξησης, αλλά παρά την αυξανόμενη κινεζική παρουσία στις ανώτερες θέσεις, το Λούβρο υπερασπίζεται την πρώτη θέση ως το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Το ίδρυμα του Παρισιού είχε 2,83 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.

Παρόλα αυτά, οι αριθμοί που εκπροσωπούνται στην κατάταξη απέχουν πολύ από τις κορυφές του 2019, όταν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν τα 20 μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το 2021, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 29,5 εκατομμύρια, αυξημένος ωστόσο κατά 34% σε σχέση με το 2020. Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Μουσείων 2021 της TEA και της AECOM.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο της Κίνας που βρίσκεται στο Πεκίνο με περίπου 2,38 εκατομμύρια επισκέπτες. Το μουσείο είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης το 2003 του Μουσείου της Κινεζικής Επανάστασης και του Εθνικού Μουσείου Κινεζικής Ιστορίας, τα οποία ιδρύθηκαν το 1950 και το 1912 αντίστοιχα. Ακόμη και αν κρίνουμε την ηλικία του με βάση το παλαιότερο τμήμα του, το κρατικό ίδρυμα εξακολουθεί να είναι το νεότερο στη λίστα. Τα Μουσεία του Βατικανού, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται μόλις στη δέκατη θέση όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ το 1506, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα παλαιότερα μουσεία που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρώπη.