Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία προχωράει ακριβώς όπως ο χρόνος: αμείλικτα και σταθερά. Ως γνωστόν η επιστήμη μας έχει σώσει από πολλά δεινά και καταστάσεις. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον Μεσαίωνα κι αυτό το χρωστάμε στην ικανότητα του ανθρώπου να κατασκευάζει μηχανές, φάρμακα και άλλα πολλά πράγματα που του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Η βιομηχανική επανάσταση έχει περάσει καιρό τώρα, τα αποτελέσματα της όμως φαίνονται ακόμη και σήμερα. Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη, το γνωστό AI ή Artificial Intelligence, πλέον είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλά επαγγέλματα που ως σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

Το ανθρώπινο χέρι μπορεί πλέον να ξεκουραστεί, τι θα γίνει όμως με όλους εκείνους του ανθρώπους που κάποτε έκαναν μία τέτοια δουλειά; Κάθε μέρα βλέπουν το επάγγελμα τους να χάνεται και την θέση τους να παίρνει ένα ρομπότ ή ένα λογισμικό. Έχουμε βάλει το AI για τα καλά στη ζωή μας πλέον και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι επιτρεπτό να γυρίσουμε πίσω. Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και μόνο προς το μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα νοσταλγούμε όλα αυτά τα επαγγέλματα που κάποτε μας χρησίμευαν και μας διευκόλυναν.

Σκεφτόμαστε όμως και την καλή πλευρά αυτού του πράγματος. Ίσως κάποια επαγγέλματα όντως να χαθούν, θα δημιουργηθούν όμως νέες θέσεις εργασίας με τον καιρό. Ήδη η ζήτηση στον χώρο του προγραμματισμού είναι πολύ μεγάλη, όπως και η ζήτηση στην ρομποτική. Νοσταλγικά μιλώντας όμως, κάποια από τα επαγγέλματα που κάποτε ξέραμε, αύριο ίσως να μην υπάρχουν πια, κι αυτό λίγο μας φαίνεται περίεργο, μπορεί να μας ενοχλεί κιόλας σε στιγμές.

Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να μένει πίσω, προχωράει ταχύτατα και μαζί του αναγκαζόμαστε να προχωράμε κι εμείς. Κάναμε μία λογική έρευνα σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινωνίας και καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα: Βρήκαμε επαγγέλματα που σε περίπου μία δεκαετία από τώρα μάλλον δεν θα υπάρχουν πια. Που ξέρεις, μπορεί ένα από αυτά να είναι και το δικό σου. Αν αυτό ισχύει τότε ίσως κάποια στιγμή πρέπει να το σκεφτείς να αλλάξεις κλάδο.

Παρακάτω μία λίστα με επαγγέλματα που σε λίγα χρόνια ίσως να εξαφανιστούν:

  • Ταξιτζής. Ήδη η Uber έχει στη διάθεση της οδηγούς-ρομπότ.
  • Υπάλληλος εργοστασίου. Αυτό κι αν είναι αυτονόητο. Όλα πλέον τα κάνουν οι μηχανές.
  • Υπάλληλος fast food. Ήδη έχουν ξεκινήσει σε κάποια καταστήματα να δίνουν φαγητό με ρομπότ.
  • Ψαράς. Με το συστημα του fish finder, η θάλασσα μπορεί να μας δίνει ψάρια χωρίς τον άνθρωπο μέσα στη βάρκα.
  • Ταχυδρόμος ή κούριερ. Μία λέξη θα πούμε μόνο: email. Επίσης με τα αυτόματα σημεία διανομής τώρα δεν χρειάζεσαι τον κούριερ.
  • Travel Agent. Πλέον κλείνεις μόνος σου ότι θέλεις, από εισιτήρια μέχρι ξενοδοχείο.
  • Μεταφραστής. Ήδη μπορείς να μεταφράσεις ότι θέλεις με το Google translator.
  • Εξυπηρέτηση πελατών. Πάει κι αυτό, όλοι μιλάνε πλέον με κάποια οθόνη.
  • Τηλεπωλητής. Τώρα και πολλά χρόνια όλα γίνονται με αυτόματες φωνές.