Αυστρία: Το οριακό μέτρο είναι ένα δεύτερο lockdown

Όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά μόλυνσης στην Αυστρία, τόσο πιο περιοριστικά μέτρα απαιτούνται και το οριακό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ένα δεύτερο lockdown, επισήμανε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την σημερινή Εθνική Επέτειο της χώρας.

Εάν οι λοιμώξεις του νέου κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πιο περιοριστικά μέτρα, καθώς, όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, πρέπει να αποφευχθεί μία υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας και «το οριακό μέτρο είναι ένα δεύτερο lockdown».

«Έχουμε μία μαζικά αυξανόμενη, εκθετική ανάπτυξη. Είναι μία ακραία πρόκληση και ακόμη και για όσους δεν θέλουν να το πιστέψουν, η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή», επισήμανε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι εμπιστεύεται την σχετική εκτίμηση της ιολόγου Ελίζαμπετ Πούχαμερ-Στεκλ, η οποία είναι σύμβουλος της Καγκελαρίας και χθες προειδοποίησε τα μέλη της Ομάδας Δράσης του αυστριακού υπουργείου Υγείας για «μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, εάν αυτό δεν επιβραδυνθεί, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, καθώς «καμία χώρα στον κόσμο, ούτε καν η Δημοκρατία της Αυστρίας, δεν θα επιτρέψει να υπερφορτωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να θεραπεύονται».

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική Επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα – έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – ανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το Συνταγματικό Νόμο για τη Διαρκή Ουδετερότητα της Αυστρίας.