Αυστραλία: Συναγερμός μετά από μια σειρά μυστηριωδών θανάτων σκύλων σε διάφορες δημοφιλείς παραλίες

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τον λόγο – Τουλάχιστον πέντε σκυλιά πέθαναν μυστηριωδώς μετά από βόλτες σε παραλίες

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά από μια σειρά μυστηριωδών θανάτων σκύλων σε διάφορες δημοφιλείς παραλίες, προκαλώντας προειδοποιήσεις από τους τοπικούς κτηνιάτρους και τις αρχές.

Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι δηλητηριάσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε σκύλους τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί άλλοι έχουν μεταφερθεί εσπευσμένα σε κτηνιατρεία και χρειάζονται σωτήρια θεραπεία στην ακτή Sunshine Coast του Κουίνσλαντ.

Όλα τα σκυλιά είχαν επισκεφθεί είτε την παραλία Buddina είτε τις γύρω παραλίες Minyama, Point Cartwright και La Balsa πριν αρρωστήσουν.

Η RSPCA κήρυξε το θέμα ως “τρέχουσα έρευνα προτεραιότητας” και συνεργάζεται με την αστυνομία του Κουίνσλαντ και το τοπικό συμβούλιο.

Η κτηνιατρική υπηρεσία επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας της Βόρειας Ακτής εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων να “είναι προσεκτικοί” όταν επισκέπτονται τις εντοπισμένες περιοχές με τους τριχωτούς φίλους τους και να επαγρυπνούν για να διασφαλίσουν ότι δεν πίνουν ή τρώνε οτιδήποτε του οποίου η προέλευση είναι άγνωστη.

‘Δυστυχώς είχαμε μια σειρά ασθενών που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν τοξικότητα από κατάποση’, ανέφερε η κλινική.

‘Αν και δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την αιτία αυτών των παρουσιάσεων, η σύνδεση με αυτούς τους ασθενείς είναι η περιοχή που περπάτησαν μέσα στις 12 ώρες που προηγήθηκαν.

‘Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, ο λήθαργος ή οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων σας’.

“Επιλέξαμε να είμαστε επιφυλακτικοί και ενημερώσαμε τις τοπικές αρχές”.

Ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας σκύλων εξέδωσε επίσης παρόμοια προειδοποίηση, καθώς εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Μπίλι, του μπιγκλ, ενός από τους αγαπημένους πελάτες του.

‘Η καρδιά μας είναι ραγισμένη. Το πανέμορφο αγόρι μας, ο Μπίλι, φαίνεται ότι έπεσε θύμα δηλητηρίασης’, έγραψε το Doggie Adventure Playhouse.

‘Τα σκυλιά είναι οι καρδιές μας, η αγάπη μας, οι σύντροφοί μας και οι πιστοί φίλοι αγκαλιάς.

‘Οι αγαπημένες μας σκέψεις και οι αγκαλιές μας πηγαίνουν στους όμορφους και συντετριμμένους γονείς του Μπίλι’.

Οι ιδιοκτήτες του Μπίλι, Val και Peter Logan, δήλωσαν στο ABC ότι πήγαν τον Μπίλι μια βόλτα στην παραλία και επέστρεψε στο σπίτι “αρκετά ευτυχισμένος”.

Μισή ώρα αφότου τον έφεραν πίσω, το δίχρονο κουτάβι άρχισε να κάνει ακατάπαυστα εμετό, σε σημείο που ο κ. και η κ. Logan αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν εσπευσμένα στον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης.

Ο Billy πέθανε αργότερα το ίδιο βράδυ.

Η Silver Lining Pet Rescue Inc ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένας από τους σκύλους διάσωσής της, η Sophie, πέθανε μετά από ένα ύποπτο περιστατικό δηλητηρίασης στην παραλία Buddina.

Ο ιδιοκτήτης φέρεται να ήταν “απολύτως συντετριμμένος” από την τραγική απώλεια.

Αυτός, όπως και ο κύριος και η κυρία Λόγκαν, είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα στην παραλία το απόγευμα της Παρασκευής.

Όμως η Sophie αρρώστησε βαριά τη νύχτα και πέθανε.

Η RSPCA επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα με τη βοήθεια της αστυνομίας και του τοπικού συμβουλίου.

‘Η έρευνα επικεντρώνεται στην προσπάθεια να εντοπιστεί η αιτία της πρόσφατης έξαρσης των δηλητηριάσεων στην ακτή Sunshine Coast για να διαπιστωθεί αν η προέλευση ήταν σκόπιμη, τυχαία ή περιβαλλοντική’, δήλωσε εκπρόσωπος της RSPCA στην Daily Mail Australia.

‘Όποιος υποψιάζεται ότι ο σκύλος του μπορεί να έχει καταπιεί κάτι τοξικό, ενθαρρύνεται να αναζητήσει άμεσα κτηνιατρική περίθαλψη.

‘Προτρέπουμε όλους τους περιπατητές σκύλων να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν το κατοικίδιό τους, ώστε να μην πιει ή φάει κάτι του οποίου η προέλευση είναι άγνωστη. ‘

Το συμβούλιο δήλωσε ότι η ακριβής αιτία των δηλητηριάσεων παραμένει ασαφής.

‘Το Συμβούλιο της Sunshine Coast εκφράζει τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της κοινότητάς μας που έχασαν το αγαπημένο τους κατοικίδιο ως αποτέλεσμα των πιθανολογούμενων δηλητηριάσεων’, δήλωσε εκπρόσωπος.

‘Το Συμβούλιο έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο να πιουν τα ζώα πιθανώς μολυσμένο νερό, αδειάζοντας και απολυμαίνοντας όλες τις λεκάνες νερού για σκύλους στην περιοχή.

‘Εργαζόμαστε επίσης για την απομάκρυνση όλων των χαλαρών μπολ νερού και τη σφράγιση όλων των σταθερών μπολ για να αποτρέψουμε την πρόσβαση’.

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να έχουν τους σκύλους τους πάντοτε υπό το βλέμμα τους όταν βρίσκονται σε περιοχές χωρίς λουρί και να διασφαλίζουν ότι ο σκύλος τους ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές πριν τον αφήσουν ελεύθερο, ώστε να μπορούν να τον φωνάξουν να απομακρυνθεί από άγνωστες πηγές τροφής.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει επίσης να προσέχουν για σημάδια γαστρορραγίας, δύσπνοιας ή ατονίας.