Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ανακοίνωσε η Κ.Λαγκάρντ – Νέα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ανακοίνωσε η Κ.Λαγκάρντ

Νέα αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να προσθέσει νέα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ίδια προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν πολύ ευρεία, υποδηλώνοντας ότι κινδυνεύει να παρέμβει στις προσπάθειες της ΕΚΤ να κατευθύνει τα κέρδη των τιμών πίσω στο στόχο του 2%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίων ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα μία θηριώδη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Οκτώβριο, ενώ το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται σήμερα στο +0,75% θα έχει ξεπεράσει έως το τέλος του έτους το 2%.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου,

που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα εκτιναχθεί στο 9,7% σε ετήσια βάση σημειώνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό.