Αφγανιστάν: Έπεσε χωρίς αντίσταση και η Καμπούλ στους Ταλιμπάν

Καμπούλ στους Ταλιμπάν

Ρεπουμπλικανοί: «Ο Τ.Μπάιντεν αποφάσισε να χάσει τον πόλεμο για να τον τελειώσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ ενώ την ίδια στιγμή πυρ ομαδόν δέχεται ο Τ.Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικανούς που οδηγεί την χώρα σε ένα νέο Βιετνάμ.

Από το πρωί επικρατεί χάος στην αφγανική πρωτεύουσα και έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Από χθες, μάλιστα, επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τεράστιες ουρές ανθρώπων που αναζητούν ένα μέρος πιο ασφαλές συνωστίζονται έξω από το μοναδικό γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, είπε ότι «η χώρα οδεύει προς μία τεράστια και προβλέψιμη καταστροφή».

Και η διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1975, με το ελικόπτερο σε ταράτσα πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας να επιβιβάζει κόσμο άρον άρον την ίδια ώρα που στην πόλη εισέρχονται οι Βιετκόνγκ, δημοσιεύεται σε post χιλιάδων πολιτών.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαπίστωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ένας πόλεμος είναι να τον χάσουμε» είπε με στόμφο ο ΜακΚόνελ στους δημοσιογράφους. «Ετσι, για να γιορτάσουν την αποχώρησή μας, στις 11 Σεπτεμβρίου η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα πυρπολήσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ». 

Οι παραπάνω δεν ήταν οι μοναδικές βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ακόμα και ο σχολιαστής της Washington Post, ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, παρέπεμψε σε κείνο το «ελικόπτερο εξόδου» από τη Σαϊγκόν: «Είναι η εικόνα που θέλει να αποφύγει ο Μπάιντεν» έγραψε.

Μέλη “κεντρικών” ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος δήλωσε χθες, Σάββατο, πως διεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους για την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, αν και μαχητές θεάθηκαν από κατοίκους σε προάστιο της πόλης, μεταδίδει το AFP.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη”, δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες”, δήλωσε ωστόσο στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.