ΑΑΔΕ: Στην Ελλάδα το Συνέδριο της Ολομέλειας των Φορολογικών Διοικήσεων της ΕΕ

Με πρωτοβουλία του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η διοργάνωση και φιλοξενία του Συνεδρίου της Ολομέλειας των Φορολογικών Διοικήσεων της ΕΕ (TADEUS) για το 2022 ανατέθηκε – για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια – στην Ελλάδα και πραγματοποιείται στη Ρόδο στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

«Στόχος μας είναι η επανέναρξη της πρωτοβουλίας TADEUS μετά από δύο χρόνια κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας των φορολογικών διοικήσεων της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ψηφιοποίηση, τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και μελλοντικές τάσεις. Φέρνουμε την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας στο Συνέδριο, ο κ. Πιτσιλής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια παγκόσμιων κρίσεων άλλαξαν το πρόσωπο του κόσμου, άλλαξαν την καθημερινότητά μας και αναπόφευκτα τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογικές διοικήσεις ενεργούν, αντιδρούν και ανταποκρίνονται στην κρίση και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο –τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά- περιβάλλον. Όλοι αναγκαστήκαμε να ξανασκεφτούμε! Αναγκαστήκαμε να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και μερικές φορές να αναλάβουμε δραστικά διαφορετικούς και διαφορετικούς ρόλους. Όλα αυτά, ενώ το ρολόι χτυπούσε και όλα έπρεπε να γίνουν εν ριπή οφθαλμού. Και τα καταφέραμε μέχρι εδώ!

Η πανδημία, εκτός από όλες τις δυσκολίες που έχει επιφέρει, έχει επίσης χρησιμεύσει ως κινητήριος δύναμη για την πρόοδο και την αλλαγή. Μια διαδικασία καινοτομίας τόσο σε τεχνολογικά, ψηφιακά ζητήματα, αλλά σε ό,τι αφορά την επανεφεύρεση των υπηρεσιών μας και τον επαναπροσδιορισμό των θεσμικών μας ρόλων. Το ερώτημα είναι τώρα που αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, πού μας αφήνει αυτό. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητές μας και πώς θα είναι οι φορολογικές διοικήσεις σε 10 χρόνια. Ο κόσμος  αλλάζει συνεχώς και εμείς πρέπει να είμαστε ο ορισμός της αλλαγής».

Κατά την διάρκεια της Ολομέλειας, τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις σημαντικότερες ψηφιακές καινοτομίες και επιτυχίες τους κατά την εποχή του COVID, με σκοπό να τονωθούν οι συνεργασίες και η σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντικείμενο του Συνεδρίου είναι:

– Η από κοινού εξερεύνηση του μέλλοντος του φορολογικού κόσμου τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα τα έτη 2030-2035 και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι φορολογικές διοικήσεις σε αυτόν.
– Η καθιέρωση κοινής αντίληψης για το μέλλον και η συμφωνία σχετικά με τις προτεραιότητες και τους στόχους των εθνικών φορολογικών διοικήσεων στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο και τους περιορισμούς.
– Η συζήτηση για την ψηφιοποίηση, οι προκλήσεις και οι επιτυχίες.