ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ και εισπράττουν επιδόματα, ενώ διαβιούν πλουσιοπάροχα – Τι θα γίνει με όσους εντοπιστούν;

Για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» οι έλεγχοι θα βασιστούν σε διασταυρώσεις με τις τεράστιες βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όχι μόνον ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών όμως, αλλά και πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, μίσθωσης αυτοκινήτων κλπ, ακόμα και αν οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών εδρεύουν στο εξωτερικό.

Ελέγχους «πόθεν» ζουν με ανέσεις και έξοδα, ενώ δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ή και από 5.000 ευρώ το χρόνο, ετοιμάζεται να εξαπολύσει ως τα μέσα Αυγούστου η ΑΑΔΕ, κάνοντας πράξη την «απειλή» του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος, από τις προγραμματικές δηλώσεις ήδη, προειδοποίησε «όσους έχουν βολευτεί πίσω από μία μακροχρόνια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη στις πλάτες όλων όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να σας υποχρεώσει να κάνετε το αυτονόητο, να πληρώνετε δηλαδή τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό σας εισόδημα».

Για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» οι έλεγχοι θα βασιστούν σε διασταυρώσεις με τις τεράστιες βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όχι μόνον ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών όμως, αλλά και πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, μίσθωσης αυτοκινήτων κλπ, ακόμα και αν οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών εδρεύουν στο εξωτερικό. Μόλις εχθές μάλιστα κατατέθηκε στη Βουλή και τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σε εφαρμογή ευρωπαϊκής Οδηγίας, για διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών με άλλες χώρες.

Με βάση τις περσινές δηλώσεις:

· σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ

· με εισόδημα κάτω και από 5.000 ευρώ δηλώνουν πως ζουν το 37% των φυσικών προσώπων, δηλαδή ο ένας 1 στους τρεις!

· 659.258 φορολογούμενοι ή 1 στους 10, δηλώνει μηδενικό εισόδημα.